APLIKACIJA ZA IPHONE - PIX

Microsoft novim alatom omogućuje stvaranje psihodeličnih fotouradaka

16.06.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Prošlo je već kakvih godinu dana otkako je Microsoft otkrio mobilnu aplikaciju Pix, namijenjenu vlasnicima iUređaja koji žele iskoristiti umjetnu inteligenciju za što bolje fotke. S novom nadogradnjom i alatima, Pix je sada moguće iskoristiti i za stvaranje pravih psihodeličnih remek-djela

Sav sadržaj vidljiv u naslovnom kolažu napravljen je novim značajkama aplikacije Pix, nazvanim Pix Styles i Pix Paintings. Pomoću Stylesa, korisnici mogu uobličiti slike tako da vuku inspiraciju s poznatih umjetničkih prikaza, a dok sve skupa izgleda kao jednostavan filter, u pozadini priče opet stoje inteligentni algoritmi. 

'Jasno, posrijedi su tek značajke za zabavu. U prošlosti smo se bavili tim da AI i duboko učenje iskoristimo za stvaranje boljih i kvalitetnijih fotografija. Nove značajke su vezane baš samo za zabavu, za one koji žele napraviti nešto kul ili umjetničko s fotografijama', izjavio je Josh Weisberg, voditelj programa unutar odjela Computational Photography Group u Microsoft Researchu.

Za razliku od običnih filtera koji uvijek na predvidljiv način preoblikuju fotografiju i boje, Pix Style prenosi teksturu, uzorak i tonove u odabranom umjetničkom stilu, čime postaju jedinstvena kreacija. S nadogradnjom aplikacije Pix, bit će dostupno 11 jedinstvenih umjetničkih izričaja, a u nadolazećim tjednima Microsoft će obogatiti ponudu. 

Druga značajka je Pix Paintings, kojom korisnici mogu kreirati neobičan timelapse - kao da se fotografija u odabranom stilu stvara korak po korak. 

Zanimljivo je i to da snaga umjetne inteligencije u ovoj aplikaciji ne leži u Microsoftovim serverima - već na lokalnom uređaju. U Microsoftovom odjelu za istraživanje i razvoj navode kako je sljedeći korak upravo to - guranje snage AI-ja u lokalne uređaje. Na taj način korisnici mogu stvarati umjetnička (ne)djela na brz i jednostavan način, bez potrebe za potrošnjom skupocjenog mobilnog podatkovnog prometa. 

Još jednom vrijedi podsjetiti kako aplikacija Microsoft Pix vlasnicima iUređaja omogućuje snimanje kvalitetnijih fotografija, o čemu je ranije bilo riječi. App je za uređaje na iOS platformi moguće besplatno preuzeti ovdje, a više o njemu je moguće saznati na Microsoftovim službenim stranicama projekta