je li ovo budućnost?

Microsoft čuva podatke pod morem. Pogledajte kako to izgleda

10.08.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Projekt Natick dio je Microsoftovog eksperimntalnog programa kojim se ispituje hoće li ovakvi podatkovni centri moći povećati učinkovitost u radu te smanjiti troškove u odnosu na uobičajenu infrastrukturu

Microsoft se dosjetio kako najbolje zaštititi tehnologiju za pohranu i to ni manje ni više nego u – moru. Projekt se zove Natick, a zaživio je prije nekoliko godina. Cilj im je istražiti je li ovakvo rješenje bolje od čuvanja 27 600 terabajta podataka na kopnu.

Centri smješteni na oceansko dno mogli bi se pogoniti malim elektranama koje iskorištavaju morske struje, dok bi troškovi izoliranja i odvođenja topline bili svedeni na minimum. Računala na oceanskom dnu bi bez problema hladila voda koja ih okružuje uz prilično konzistentne temperature.

Projekt Natick: Microsoftov podvodni podatkovni centar Izvor: Microsoft / Autor: Scott Eklund/Red Box Picture

Tu je još prednosti u odnosu na standardnu infrastrukturu, posebno u priobalnim mjestima. Zahvaljujući obližnjim podatkovnim centrima u vodi, ta mjesta bi mogla uživati neometan pristup uz vrlo brz odziv.

Cijelo postrojenje napaja veliki podvodni kabel, a pokaže li se dobro, ovakvo bi rejšenje uskoro moglo biti primijenjeno i na druge centre za pohranu. Istim kabelom spremnik je spojen i na internet.

Ako vas zanima kako cijela stvar izgleda, Microsoft je upravo instalirao kameru pored velikog spremnika u blizini obala Škotske, piše The Verge.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft