RAČUNALNA SIGURNOST

Microsoft baš želi ukloniti lozinke iz Windowsa. Pogledajte što su sad smislili

01.07.2023 u 13:25

Bionic
Reading

U operativni sustav Windows 11 dodana je nova značajka, koja korisnicima omogućuje zamjenu lozinki pristupnim ključevima (passkeys)

Nedavno objavljeno izdanje Windows 11 Insider Preview Build (23486) omogućuje nativno korištenje značajke Windows Hello za stvaranje i prijavu na podržane aplikacije i web stranice pomoću pristupnih ključeva, pri čemu će od vas tražiti dokazivanje identiteta pomoću PIN-a, otiska prsta ili skeniranja lica.

To znači da ako se odlučite prijaviti pomoću bilo koje od te tri metode umjesto korištenja lozinke, bit će stvorena dva dva kriptografska ključa.

Jedan je pohranjen na vašem uređaju, a drugi u usluzi pohrane u računalnom oblaku po vašem izboru. Ta se dva ključa kombinira kako bi vam se omogućio pristup uređaju.

Ovi ključevi nisu poznati nikome, uključujući i vas. Sve što biste teoretski trebali napraviti je upotrijebiti način prijave po svom izboru. Sustav će učiniti ostalo.

Iako je izrada jake lozinke s kombinacijom slova, brojeva i simbola obično odličan način za zaštitu računa, posljednjih su godina kradljivci identiteta postali puno bolji u probijanju lozinki.

A ljudi ni općenito nisu naročito pažljivi kad je riječ o računalnoj sigurnosti i zaštiti privatnosti.

Microsoftov web preglednik Edge, Appleov Safari i Googleov Chrome već su podržavali pristupne ključeve ili će to učiniti kasnije tijekom ove godine.

Dodavanje ove značajke u Windows Hello znači kako ćete moći upravljati logiranju na razini operativnog sutava. Ipak, još ima puno problema koje treba riješiti, piše Tech Radar.