UJEDINJENJE TEHNOLOGIJE I UMA

Izgubljeni internetski milijarder se vratio - i ima nove planove

09.09.2017 u 18:33

Bionic
Reading

Prije svega dvanaest godina, najveća internetska tvrtka u Kini nije bio danas poznati div Alibaba ili Tencent. To je bila tvrtka Shanda Interactive Entertainment Limited koja se bavila industrijom igara, a njen osnivač bio je Tianqiao Chen. Chen je s 30 godina postao milijarder, da bi ubrzo nakon toga nestao sa scene...

U jednom trenutku Tianqiao Chen napustio je Kinu i oči javnosti. Nakon svih ovih godina izbivanja, Chen se vratio - živi u Singapuru i planira svoje sljedeće životne korake. Što se uopće dogodilo, saznao je Bloomberg u posjeti njegovim uredima. Recimo samo da je, poput nekih drugih milijardera, otkrio kako nije u novcu sve.

Konkurencija, tehnologija ili nešto treće?

U razgovoru 44-godišnji Chen je otkrio zašto je odustao od svog životnog rada i prepustio kormilo Tencentu i Alibabi. Sve je počelo opakim napadima panike, izgledno uslijed stresa zbog konkurencije i vladinih regulacija. U konačnici je spoznao da je bolje napustiti sve nego li žrtvovati zdravlje. 

'Svakog zalaska sunca sam razmišljao o tom da se više neću probuditi iz sna', rekao je Chen. Golema tvrtka Shanda ostala je ponešto zaboravljena, a Chen je svoj fokus usmjerio negdje drugdje - borbi za mentalno zdravlje, budizmu i istraživanju ljudskog mozga. 

Kombiniranje tehnologije i duhovnosti

Chenova vrijednost procijenjena je na više od 2,4 milijarde dolara, no za istraživanje ljudskog mozga ovaj milijarder je izdvojio gotovo pola svog bogatstva. Koncept njegovog instituta za neuroznanost je neobičan i neuobičajen u znanstvenim krugovima - jer ujedinjuje biologe i općenito sve iz svijeta neuroznanosti s psihijatrijom, proučavanjem božanstava, filozofijom i duhovnosti. 

Ovaj milijarder je, poučen vlastitim mentalnim problemima, odlučio uložiti svoje resurse u to da se ljudi konačno posvete svojoj emocionalnoj dobrobiti, nakon svih stoljeća u kojima se primarno radilo na povećanju standarda života. 

Inicijativa Chenovih za neuroznanost u sklopu Caltecha Autor: Caltech

Chen je zapravo obiteljski čovjek

Chen je rođen 1973. godine južno od Šangaja, a imao je priliku odrastati u okružju zemlje koja je polako počela prihvaćati kapitalizam. Završio je studij ekonomije godinu dana ranije nego je uobičajeno i odmah se otisnuo u poslovne poduhvate. Tvrtku Shanda stvorio je s mlađim bratom i ženom Chrissy, zahvaljujući ušteđevini od 60 tisuća dolara i otvorenom umu. 

Shanda je počela razvijati vlastite igre, a koje su se pokazale suludo popularnima kod tinejdžerske populacije u Kini. Prihodi tvrtke su eksplodirali, a usprkos nekim padovima, Chen je uvijek pronalazio ekonomski valjan put. 

Međutim, ambicije su okrenule put stresu i nakon drugog napada panike, shvatio je da stvari nisu vrijedne truda. Isprva se s obitelji uputio u Singapur na 'odmor', no tamo je ostao mirovati u drugačijem okružju uz savjet Chrissy - i jednostavno gledati kako poslovnim segmentom Kine polako počinju upravljati Alibaba i Tencent. 

Ipak nije sve altruizam!

Chrissy i Chen nisu tek tako odlučili upetljati duhovnost i tehnologiju za pronalazak boljeg puta ljudima. U istraživanju i dekodiranju rada ljudskog mozga krije se golemi poslovni potencijal. Tu je i određena doza sebičnosti, a uz sve Chen u šali priznaje i kako je 'isprao mozak' kćerima koje sad vjeruju da će biti neuroznanstvenice kad odrastu. 

  • +2
Bill Gates za razliku od Chena jest istinski altruist među milijarderima, no i Gatesova osnova je bogatija... Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zanimljivo je i to kako se bivši zaposlenici tvrtke Shanda svake godine sastanu barem jednom, a osnivača nikad nisu vidjeli. Ipak, u srpnju ove godine, Chen se pojavio pred 1.700 sudionika - koji ga nisu vidjeli preko desetljeća