I TO SE DOGODILO!

Huawei zamutio borbu Samsunga i Applea

06.09.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću analitičke tvrtke Counterpoint, borba Samsunga i Applea za prvu poziciju najvećeg proizvođača je gotova, jer se u računicu upetljao Huawei!

Kad se govori o najvećem proizvođaču pametnih telefona na svijetu, Samsung i Apple su prve tvrtke koje padnu na pamet. Dvojac je godinama u borbi za prvom pozicijom, iako kormilo uglavnom vodi južnokorejski div. U računicu se sada upetljao i kineski div Huawei. 

U srpnju i kolovozu prošle godine ova tvrtka je već zaprijetila Appleu da bi im mogla oduzeti poziciju, no stanje je svake godine slično. Netom prije predstavljanja novog uređaja, prodaja Appleu značajno opadne pa takvo što ne čudi. Ipak, trendovi su tu da bi se rušili. Prodaja Huaweijevih uređaja je konzistentna i uglavnom bilježi rast u proteklim kvartalima. 

  • +5
Huawei P10 Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Tako su u lipnju i srpnju ove godine prodajni rezultati omogućili Huaweiju da postane drugi najveći proizvođač pametnih telefona, a dok bi mogli zadržati prodajne rezultate i za kolovoz, ostatak godine je već upitan. 

Treći igrač je itekako tu

Apple ipak slavi 10 godina postojanja iPhonea, a očekuje se da će nadolazeći iUređaji oboriti sve dosadašnje prodajne rekorde. Iznenađenje za iznenađenjem, mnogo toga je otkriveno i prije nego je iPhone 8 (ili kako će se već zvati) ugledao svjetlo dana u službenom izdanju.

No, dok do prodaje dođe, Huawei bi mogao nastaviti poslovati više no uspješno te ostati konkuretan, ako ne već u prvim mjesecima dostupnosti novih iPhonea, onda od siječnja 2018. nadalje, smatraju analitičari. Ova kineska tvrtka ne treba napraviti mnogo toga novog kako bi ostala konkurentna Samsungu i Appleu. 

Što s pojedinim modelima?

Imati najprodavaniji uređaj ne znači i biti najveći proizvođač. Appleovi modeli iPhone 7 i iPhone 7 Plus najprodavaniji su pametni telefoni u srpnju ove godine, otkriva Counterpoint. Međutim, ostatak društva to nadopunjuje velikim brojem različitih modela uređaja. Samsungov Galaxy S8 tako se našao tek na petoj poziciji najprodavanijih uređaja, a među top 10 modela su se smjestili još i Galaxy S8 Plus te Galaxy J7 Prime i Galaxy A5. 

Niti jedan Huaweijev uređaj pojedinačno nije ušao u top 10 listu najprodavanijih uređaja. Analitičari smatraju da je Huawei napravio izvrstan posao što se tiče lepeze dostupnih proizvoda i različitih modela, no istovremeno tvrde kako tvrtki nedostaje istinski prepoznatljiva perjanica.