OGRAĐIVANJE TERENA

Međunarodni olimpijski odbor ne da nam GIF-ove

09.08.2016 u 08:25

Bionic
Reading

Sadržaji snimljeni tijekom Olimpijskih igara u Brazilu ne smiju biti montirani u animirane formate kao što su GIF-ovi (poput GIFV-a), GFY, WebM ili kratke video formate poput onih za Vines

Koliko god bi htjeli atraktivne sportske trenutke s Olimpijskih igara 2016 u Riu de Janeiru pretočiti u kratke zapise koje bi mogli dijeliti na društvenim mrežama, ne smijemo.

Izričitom zabranom Međunarodni olimpijski odbor onemogućio je medije u stvaranju animiranih i kratkih video formata pomoću sadržaja snimljenih tijekom Olimpijskih igara u Riu de Janeiru. Zbog toga nećemo moći uživati u, primjerice, kratkim zapisima gimnastičkih majstorija i atletskih postignuća.

MOO nema problema s objavljivanjem statičnih fotografija s olimpijskih borilišta, sve dok su 'u skladu s olimpijskim vrijednostima' i dok se fotografi pridržavaju pravila ponašanja. No, želite li emitirati pokretne slike u bilo kojem obliku, to neće ići.


Snimke smiju biti samo za osobno korištenje, a ne smiju biti uploadane ili podjeljene na bilo kojem web odredištu, blogu, stranici društvenog medija, web odredištima za dijeljenje fotografija ili videa, odnosno bilo kojoj mobilnoj aplikaciji. Zabranjen je također i prijenos/streaming uživo s olimpijskih sportkih terena putem Facebooka, Periscopea, Meerkata i sličnih aplikacija.

Pravila također ograničavaju i natjecatelje u objavljivanju postova o njihovim sponzorima. Ne smiju to činiti bez prethodnog odobrenja MOO-a.

Pravila i zabrane imaju za cilj onemogućavanje emitiranja atraktivnih sportskih sadržaja svima osim onima koji su otkupili prava. No, to bi se moglo pokazati problematičnim.

Medije mogu spriječiti jer im, kao krajnju mjeru, mogu oduzeti akreditaciju i uskratiti pristup borilištima. Ali, kako će u tome onemogućiti ogroman broj gledatelja opremljenih pametnim telefonima? A svi znamo kako internauti reagiraju kad im se kaže kako nešto ne smiju.