svemirski turizam

Međunarodna svemirska stanica otvara vrata turistima. Cijena aranžmana prava sitnica: mjesec dana za 50 milijuna dolara

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 14:20
  • Objavljeno 19.06.2019 u 14:20
Međunarodna svemirska stanica velika je poput nogometnog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje

Međunarodna svemirska stanica velika je poput nogometnog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih uz ISS. Prvi letovi zakazani su za sljedeću godinu

Ljubitelji velikoga svemirskog prostranstva, počnite štedjeti. NASA je objavila da će Međunarodna svemirska postaja (ISS) biti otvorena za privatne građane - po cijeni od 50 milijuna dolara.

Po novoj politici kojom je dopuštena komercijalizacija ISS-a, privatnim astronautima bit će dopušten let na postaju najranije od 2020. godine, objavila je NASA.

Misije privatnih astronauta trajale bi do 30 dana i njihove dužnosti bile bi u skladu s nedavno odobrenom politikom komercijalnih i marketinških aktivnosti vezanih uz ISS.

made by nasa

Biljke koje šalju poruke kad su žedne i druge ratarske tehnologije iz svemirskih programa

Pogledaj galeriju
6

NASA predviđa do dvije privatne misije godišnje po cijeni od 50 milijuna dolara po astronautu. Naravno, i za 'privatnika' će vrijediti strogi medicinski standardi i pravila obuke NASA-e.

Za prijevoz do ISS-a pobrinut će se SpaceX i Boeing, dvije američke kompanije koje razvijaju kapsule za transport ljudi.

ISS, plod suradnje pet svemirskih agencija koje predstavljaju 15 zemalja, gradio se deset godina u više od 30 svemirskih misija. Svemirska postaja sada je otprilike veličine nogometnog igrališta i kruži na visini od 400 kilometara iznad Zemlje. Posade s tri do šest astronauta peridoično se izmjenuju. Astronauti su dosad bili iz SAD-a, Rusije, Kanade, Japana i Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!