PRIPREME ZA PUTOVANJE

NASA radi mali nuklearni reaktor i planira ga poslati na Mars

22.01.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Kompaktni sustav navodno je izuzetno siguran za duga putovanja, a tvorci se također uzdaju u njegovu nepokolebljivu pouzdanost

S obzirom da je Mars ovih godina postao top destinacija za sve od egoističnih političara do znatiželjnih znanstvenika, no prije nego što itko zakorači na Crveni planet, morat ćemo naći rješenje za nekoliko vrlo realističnih problema. Jedan od njih je definitivno stabilni izvor energije.

Dugoročni ostanak na Marsu kao i neminovni povratak na Zemlju zahtjevat će puno struje. Klasični plan ugradnje dodatnih rezervoara goriva u letjelicu kojom će astronauti putovati nije pretjerano dobra ideja. Jedini pravi način, barem prema znanstvenicima iz NASA-a je konstruirati izvor energije koje će kolonisti koristiti nakon što stignu.

  • +3
Čudesni reljefi misterioznog Marsa Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Mali izvori energije

Rješenje je Kilopower - minijaturni nuklearni reaktor kojeg razvija NASA-in laboratorij za energetiku u Los Alamosu. Kilopower dolazi u nekoliko varijanti, od 1 kw (dovoljno za napajanje prosječnog tostera) do 10 kw. Znanstvenici su u intervjuu za Space.com spomenuli da će za put na Mars trebati oko pet potonjih.

'Kilopowerova kompaktna veličina i robusnost omogućuju proizvodnju nekoliko uređaja i njihovo spuštanje na površinu u jednom jedinom paketu. Oni tako koloniji na Marsu mogu dati desetke kilowata električne energije' rekao je Steve Jurczyk, pomoćni administrator NASA-inog direktorata za tehnologije svemirskih misija. 

Kako ide testiranje?

Kilopower je u trenutno u stadiju testiranja, a tvorci planiraju uskoro sprovesti punokrvno testiranje. Zanima vas kako kilopower funkcionira? Pogledajte priloženi video.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA