Spektakularni svemir

Letjelica Cassini ovog će se petka sudariti sa Saturnom

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 13.09.2017 15:15
  • Objavljeno 13.09.2017 u 15:15
tportal

Izvor: NASA / Autor: NASA

Letjelica koja nam je preko deset godina slala spektakularne prizore Saturna i okolnih mjeseca sprema se za svoj posljednji susret sa ogromnim plinovitim divom

Konačni susret sa Saturnom Cassini-Hyugens će imati u petak 15. rujna kada će s antenom uperenom prema Zemlji konačno zaći u atmosferu plinovitog diva te izgorjeti. Ovaj spektakularni kraj obilježit će kraj ere istraživanja koja traje već 13 godina. Njegov odlazak u povijest nipošto neće proći nezamijećen - tijekom svojih posljednjih dana i sati, Cassini će snimiti niz spektakularnih fotografija Saturna i njegovog najvećeg mjeseca Titana.

Razlog zbog kojeg znanstvenici svemirsku letjelicu planiraju uništiti zabijanjem u atmosferu Saturna je mjesec koji, prema posljednjim istraživanjima, u dubokim morima ispod ledenog sloja gaji potencijalni život. Uništavanjem letjelice zemljani osiguravaju da Titan neće biti zagađen 'našim' bakterijama. Cassiniju, naime, ponestaje goriva, što znači da bi se bez intervencije mogao zabiti u Titan i uzrokovati potencijalnu (kseno)ekološku katastrofu.

Konačni zalet

Titan će letjelici Cassini pored predivnog pogleda priuštiti i gravitacijom potaknuti zalet pomoću kojeg će se usmijeriti prema Saturnu. Ovaj prelet ključna je karika posljednjeg čina u delikatnom baletu Cassinija i plinovitog diva. Na najnovijoj fotografiji koju je Cassini poslao vidljiva maglovita prilika Titana. Fotografija je snimljena 10. Rujna 2017. 55 minuta nakon ponoći.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: NASA

Evo i slike u boji!

Spektakularne slike jednog od najvećih mjeseca-planeta u našem sustavu dio su posljednjeg pozdrava letjelice koja nam je kroz proteklih 13 godina omogućila da Saturn promatramo iz veće blizine nego ikad. 

  • +15
  • +12

Prekrasne slike svemira

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!