IZGUBLJENE TAJNE

Laboratorij za nuklearno oružje izgubio 67 računala

13.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Američki laboratorij u Los Alamosu koji se bavi razvojem nuklearnog oružja priznaje da je tijekom nekoliko proteklih godina izgubio čak 67 računala

Veći problem od činjenice da je izgubljeno 67 računala s povjerljivim podacima jest da je sam laboratorij tek nakon nedavne inventure shvatio koliko je zapravo računala izgubio. Informaciju je javnosti doturila organizacija Project on Government Oversight, pa je nakon toga uslijedilo i priznanje Administracije za nacionalnu nuklearnu sigurnost u Sjedinjenim Državama.

Kevin Roark, predstavnik laboratorija Los Alamos za odnose s javnošću, izjavio je da se trenutno u ustanovi provode provjere koje bi trebale pokazati je li još koje računalo, povrh već navedenih 67, izgubljeno te je li izgubljeno još nešto osim računala.

Od 13 nestalih računala tijekom prošle godine, tri su ukradena iz doma jednog zaposlenika, a dva od ta tri računala nisu imala dozvolu za iznošenje iz laboratorija. Osim računala, jedan zaposlenik Los Alamosa izgubio je BlackBerry u 'sigurnosno osjetljivoj zemlji', nije precizirano kojoj.

Bez obzira na crne informacije, Roark tvrdi da nije ugrožena nikakva nuklearna tajna jer ih nestala računala nisu sadržavala, a jedine osjetljive informacije koje se mogu pronaći na nestalim mašinama su privatni podaci zaposlenika laboratorija.