PROMJENA TAKTIKE

Kriminalci se sve manje oslanjaju na zlonamjerni softver, evo što im je novi alat

12.12.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Zbog povećanih mjera osiguranja i razine svijesti o kibernetičkim prijetnjama kriminalci su primorani mijenjati metode i tehnike koje koriste kako bi im se zločin više isplatio

Kriminalci se, navedeno je u godišnjem IBM-ovom izvješću X-Force Threat Intelligence Index, sve manje oslanjaju na zlonamjerni softver, uključujući i ransomware, prebacujući fokus na ilegalno korištenje tuđih računalnih kapaciteta za rudarenje kriptovaluta (cryptojacking).

Tih je napada bilo višestruko više nego ransomwareom tijekom 2018. godine, kada su bitkoin i druge kriptovalute dosezale vrijednost i do 20 tisuća američkih dolara.

TEHNO PREGLED

Sjećate li ih se? Ovi Android smartfoni su definirali proteklo desetljeće

Pogledaj galeriju

Također je u porastu zloraba administrativnih alata. Više od pola (57 posto) kibernetičkih napada koristilo je uobičajene aplikacije kao što su PowerShell i PsExec kako bi prikrili svoje ilegalno djelovanje. Nešto manje od trećine (29 posto) otpalo je na napade phishing.

Gotovo pola tih napada ciljalo je tvrtke. Sektor poduzeća koja se bave prijevozom bio je drugi po broju zabilježenih kibernetičkih napada. Prethodnu godinu bio je na desetoj poziciji.

Tijekom zadnje tri godine ukradeno je ili u javnost procurilo 11,3 milijarde zapisa i ukradeno je 11 terabajta podataka. U istom je razdoblju zabilježena gotovo trećina (42 tisuće) svih sigurnosnih propusta koje su pratili u IBM X-Forceu, njih ukupno 140 tisuća.

IBM X-Force Threat Intelligence Index sastavljen je temeljem promatranja i analiziranja 70 milijardi sigurnosnih događanja dnevno u više od 130 država.

Podaci su prikupljeni iz više izvora, među kojima su X-Force IRIS, X-Force Red, IBM Managed Security Services i javno dostupnih podataka o uspješnim hakerskim upadima i krađama.