DREVNI VLADAR MORA

Kraj Šibenika uhvaćena golema meduza

21.10.2011 u 21:16

Bionic
Reading

U jednoj uvali kod Šibenika ovih je dana ulovljen poprilično velik primjerak mediteranske meduze ili 'prženog jajeta', kako je neki nazivaju zbog karakterističnog oblika

Ovo raznobojno stvorenje latinskog naziva Cotylorhiza tuberculata uglavnom živi u Sredozemnom, Egejskom i Jadranskom moru. Najveći primjerci dosežu promjer od oko 35 cm. Ubod njezinih žarnika ima slabo ili nikakvo djelovanje na ljude.

Tijelom dominira glatka kupola okružena žljebastim prstenom. Kraci joj se grananju u nekoliko ogranaka, a neki od njih završavaju okruglim pločicama. Za razliku od većine drugih meduza mediteranska se može sama kretati, pa nije prepuštena morskim strujama. Često je prate i razne manje ribe.

Ima dva odvojena spola, a jajašca se oplođuju u tijelu. Ličinke neko vrijeme žive u svojevrsnim džepovima odraslih, a potom se ispuštaju u otvorena mora gdje se razvijaju u polipe. Hrane se mikroplanktonima.

Meduze osvajaju oceane

Drevni želatinasti stanovnici oceana u posljednje se vrijeme nezaustavljivo šire svijetom i prijete ekološkim morskim sustavima, a čini se da im klimatske promjene pogoduju. Prema jednom istraživanju predstavljenom u časopisu Global Change Biology, uzorci prikupljeni u Irskom moru od 1970. godine pokazuju povećanje koncentracije materijala iz organizama žarnjaka, a između 1982. i 1991. zabilježene su učestale eksplozije populacija meduza.

Meduze nastanjuju svjetska mora već više od pola milijarde godina. Imaju malo prirodnih neprijatelja, a neke su studije pokazale da u trenutku nasilne smrti izbacuju milijune jajašaca i sjemena, čime osiguravaju potomstvo. Dio života provode kao polipi vezani uz dno. Uglavnom žive u moru, međutim ima i oblika koji nastanjuju boćate i slatke vode. Iz oceana u ocean prebacuju se brodovima. Među njima ima nezasitnih proždrljivaca teških i više od 200 kilograma koji za jedan dan pojedu planktone iz vode zapremine jednog olimpijskog bazena. Druge su pak opasni ubojice, među kojima se posebno ističe malena irukandji. Njezin je otrov složen i djeluje poput kombinacije otrova škorpiona, zmije i pauka istovremeno na kožu, krv i živčani sustav, tako da još nije pronađen učinkovit protuotrov. Ubodi milijuna žarnih stanica tog stvorenja izazivaju nepodnošljivu bol, anafilaktički šok i često smrt.