E-ŠOPING

Korisni savjeti za sigurnu online kupnju

02.04.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Za mnoge je kupovina na internetu još uvijek zastrašujuća, a drugi kupuju gotovo svakodnevno. Iako kupovina online donosi određene prednosti, treba biti svjestan i svih opasnosti koje prijete

Broj ljudi koji koriste pogodnosti online kupovine raste iz godine u godinu, a prema svemu sudeći, taj će se trend nastaviti i dalje. Devet od deset anketiranih potrošača iz osam zemalja svijeta kupovalo je putem interneta u posljednjih godinu dana, pokazuje istraživanje koje je provela Visa, a čak 92 posto ispitanika uvjereno je da će u narednih godinu dana obaviti online kupnju.

Online kupovina značajno je promijenila, a i dalje će nastaviti mijenjati iskustvo potrošača širom svijeta. Gužve u trgovinama, dugi redovi i ograničena ponuda neki su od glavnih razloga zbog kojih se sve više kupaca odlučuje za kupovinu putem interneta.

Kako 'čuvati' novčanik online

Online kupnja predstavlja revoluciju i poboljšanje iskustva kupovine za potrošače širom svijeta. No kako u stvarnom, tako i u virtualnom svijetu treba biti oprezan prilikom odlaska u šoping. Naime iako je stopa zlouporabe elektronskog plaćanja danas rekordno niska, pokušaji postoje.

Za sigurnu online kupovinu potrošači bi na umu trebali imati sljedeće mjere opreza:

Saznajte s kim poslujete. Kupujte u provjerenim online trgovinama kojima vjerujete. Budite oprezni kada posjećujete nepoznate stranice s ponudom koja izgleda 'predobro da bi bila istinita'.

Napravite domaću zadaću. Usporedite cijene i proizvode prije nego što obavite kupovinu i da biste pronašli najbolju istražite različite ponude. Ako prvi put posjećujete neku stranicu, provjerite komentare i dojmove korisnika.

Ne zaboravite provjeriti URL
. Prije kupovine obavezno provjerite je li web stranica legitimna. Dva puta provjerite URL web stranice prije nego što ostavite svoje podatke za plaćanje. Budite sigurni da stranica počinje s 'https://'. 'S' na kraju 'http-a' potvrđuje da stranica ima sigurnu vezu.

Potražite oznaku 'Verified by Visa'. Verified by Visa je servis koji vam omogućava korištenje osobne lozinke da biste zaštitili svoju karticu prilikom online kupovine, što pruža dodatnu sigurnost.

Oprezno s besplatnim ponudama

Na društvenim mrežama često se pojavljuju linkovi na 'besplatne' ponude različitih elektroničkih uređaja, no rijetko tko se potrudi pročitati uvjete i ona sitna slova. Kako biste izbjegli glavobolju zbog krađe broja kartice i osobnih podataka, postoje koraci koje potrošači mogu napraviti da ne bi upali u zamku takvih prodavača:

Provjerite jeste li pročitali i razumjeli sve zahtjeve prije nego što kupite nešto.

Obratite posebnu pažnju na sitna slova i pregledajte sva polja prije plaćanja. Greške pri ispunjavanju polja mogu vas obvezati da se pridržavate navedenog.

Uvijek pregledajte izvještaje o svojim mjesečnim troškovima da biste provjerili ima li neovlaštene potrošnje. Ako otkrijete nešto neobično, odmah kontaktirajte s bankom koja vam je izdala karticu.

Ako imate bilo kakve pritužbe na ono za što mislite da je 'besplatna ponuda', pokušajte prvo riješiti problem s prodavačem. Ako ne uspijete, odmah kontaktirajte s bankom koja vam je izdala karticu.

Uz to, pažnju treba obratiti i na onaj dio koji nije direktno vezan uz samu kupnju, već može inficirati računalo neželjenim reklamnim ili, još gore, zloćudnim programima.

Pazite na što ćete kliknuti. Prevaranti koriste pop-up oglase, ali i legitimne web stranice kako bi pokušali ukrasti vaše podatke ili novac.

Zaštita. Neka antivirusni i antispyware softveri budu ažurirani. Nikada nemojte kliknuti u pop-up prozore ili pratiti stranice koje zahtijevaju unos e-mail adrese. Koristite snažne lozinke.

Pazite na privatnost. Nikada nemojte ostavljati osobne ili financijske podatke na web stranicama koje ne poznajete i u koje nemate povjerenja.