istrgnuta iz zaborava

Kontrolna soba iz koje je nadzirano spuštanje Apolla 11 na Mjesec pretvorena u muzej: Evo kako danas izgleda

02.07.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Veliki ekrani na prednjem zidu kontrolne sobe opet prikazuju iste one slike koje su zaposlenici mogli vidjeti tijekom slavnog slijetanja na Mjesec prije 50 godina

Kada je Neil Armstrong u srpnju 1969. prvi zakoračio Mjesecom, članovi kontrolnog tima na Zemlji priuštili su si malo oduška prije no što su opet sjeli za računala i posvetili se svom poslu; jer trebalo je posadu Apolla 11, poslanu u herojsku misiju osvajanja Zemljinog satelita, sigurno vratiti kući.

Kontrolna soba Johnson Space Centra u kojoj je nadgledano povijesno slijetanje na Mjesec napuštena je i zapuštena otkako je NASA svoj tim stručnjaka 1992. preselila u moderniji objekt.

Obnovljena kontrolna soba iz misije Apolla 11 Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Johnson

Godine su prolazile no ideja da se kontrolna soba obnovi i otvori za javnost nikad nije ugasnula. I sada, nakon dvije godine mukotrpnih napora čelnika obližnjeg grada Webster i sredstava prikupljenih Kickstarter kampanjom, kontrolna soba pretvorena je u muzej i napokon 1. srpnja otvorena za javnost.

Posjetitelji tu mogu razgledati restaurirane konzole s osvijetljenim gumbima, kao i monitore na kojima se prikazuju stvarni podaci iz misije Apolla 11.

Kako je kontrolna soba pretvorena u muzej Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Johnson

Veliki ekrani na prednjem zidu kontrolne sobe opet prikazuju iste one slike koje su zaposlenici mogli vidjeti tijekom slavnog slijetanja na Mjesec prije 50 godina.

Posebna pažnja posvećena je detaljima: tu su stalci s autentičnim kaputima, stolice pa čak i aparat za kavu u kontrolnoj sobi. Naravno, naokolo su postavljeni i originalni priručnici kontrole leta, karte, slušalice, olovke, šalice za kavu i pepeljare.

  • +3
Apollo 11 Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Spustili smo dva čovjeka na Mjesec i vratili ih kući. A sve smo to učinili iz ove sobe', kaže Sandra Tetley iz svemirskog centra Johnson. 'Nama je ova soba podjednako važna kao ona u kojoj je potpisana Deklaracija o neovisnosti.'

Tetley kaže da je prostorija toliko nalik izvornoj da sečini kako su se kontrolori 'samo nakratko maknuli od svojih konzola da uzmu šalicu kave ili zapale cigaretu.'