RITUALI TAJNOG DRUŠTVA

Konačno dešifriran misteriozni dokument iz 18. st.

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 15:55
  • Objavljeno 26.10.2011 u 13:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američko-švedska skupina znanstvenika konačno je uspjela dešifrirati misteriozni dokument iz 18. stoljeća, poznat kao Copiale Cipher, koji dosad nitko nije znao pročitati

Dokument je dobio ime po jednoj od samo dvije riječi koje u njemu nisu bile šifrirane. Ima 105 stranica, a uvezan je u zlatan i zelen brokatni papir. Tekst sadrži oko 75.000 znakova koji su vrlo uredno napisani, ali predstavljaju neobičnu mješavinu velikih i malih rimskih slova te golem asortiman apstraktnih simbola. Šifra se sastoji od 90 različitih znakova, a cijeloj zbrci na papiru pridonosi i nepostojanje razmaka među riječima.

Dr. Kevin Knight, stručnjak za računalnu i strojnu lingvistiku, prije početka rada na dokumentu nije imao iskustva s kriptografijom. Međutim, ipak je početkom 2011. odlučio krenuti u zajednički projekt s dvjema švedskim lingvisticama Beatom Megyesi i Christiane Schaefer sa sveučilišta u Uppsali. Nakon što su se nekoliko puta našli u slijepoj ulici, shvatili su da rimska slova označavaju razmake među riječima, dok se prave informacije kriju u apstraktnim simbolima. Otkrili su također da crijevo označava da se prethodni suglasnik ponavlja. Pretpostavili su da je tekst pisan na njemačkom, a potom su ga podvrgnuli analizi učestalosti pojedinih riječi. Nakon toga klupko se počelo brzo odmotavati.

Tim je otkrio da šifra Copiale opisuje rituale i neke političke ideje jednog njemačkog tajnog društva iz 1730-ih. Pokazalo se da je društvo bilo fascinirano očnom kirurgijom i oftamologijom, iako nijedan od njegovih članova nije bio stručnjak za to područje.

Po čemu je taj tekst zanimljiv?

'Dokument otvara prozor ljudima koji proučavaju povijest ideja i tajnih društava', rekao je dr. Knight i dodao da u svijetu ima još nekoliko nedešifriranih tekstova poput poruka ubojice zvanog Zodijak kalifornijskoj policiji iz 1960-ih ili Voynichevog rukopisa s početka 15. stoljeća, koji svojim tekstovima i ilustracijama već stoljećima zbunjuje kriptografe. Ta posljednja knjiga dobila je ime po poljsko-američkom trgovcu Wilfridu Voynichu koji ju je pronašao 1912.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi