SKORO PA POLA

Koliko nas je na internetu? Tri milijarde!

04.11.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Prema izračunu servisa InternetLiveStats - temeljenog na podacima Međunarodne telekomunikacijske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda - taj ćemo okrugli broj premašiti ovih dana

Globalno gledano, broj korisnika je tijekom ove godine stabilno rastao, slijedeći trend porasta od nešto od pet posto godišnje.

Približno tri četvrtine pristupa internetu putem mobilnih uređaja. Očekuje se kako će taj udio rasti kako će podatkovni promet postajati pristupačniji u zemljama u razvoju.

Broj aktivnih korisnika Facebooka porastao je za 2,3 posto tijekom prošlog kvartala, dosegavši 1,35 milijardi. Porast u ključnim tržištima poput Indije i Indonezije slabiji je nego ranije, iako je moguće kako je to bar dijelom posljedica čišćenja lažnih računa.

Prema Twitterovim podacima, taj servis ima 284 milijuna aktivnih korisnika i bilježi stabilan porast.


Ovu je godinu obilježio eksplozivan rast mobilnih aplikacija za brbljanje kao što su Whatsapp, Wechat i LINE. Sve su posljednjih mjeseci nastavile snažno rasti.

Taj trend prati i porast broja korisnika društvenih mreža koji im pristupaju putem mobilnih uređaja - udio je premašio 80 posto.

Broj aktivnih korisnika mobitela dosegao je 3,6 milijarde, dok je broj aktivnih mobilnih konekcija nešto veći od 7,2 milijarde. Svaki dan prijavi se milijun novih jedinstvenih korisnika - 11 svake sekunde.