ALL IN ONE

Koje 'sve u jednom' računalo kupiti?

30.11.2010 u 09:21

Bionic
Reading

Apple je računalima iMac ponovo oživio stari koncept slaganja računala u jedno kućište zajedno s monitorom. Danas takva računala nude privlačan dizajn, zauzimaju malo prostora i i imaju širok raspon performansi, a gotovo svaki veći proizvođač računala ima svoju ideju kako to treba izgledati

Računala 'sve u jednom' ili 'All in One', sastoje se od jednog komada u kojem je su smještene komponente samog računala i monitor. Ovakav koncept nije novost, ali je u doba tankih LCD monitora donio značajne uštede u prostoru koje zauzima računalo. Taj koncept snažno su prigrlila jeftina stolna računala s komponentama preuzetim iz netbooka, ali sve je više proizvođača koji u toj formi predstavljaju snažna računala sposobna za najzahtjevnije zadatke. Ogledni primjer toga su Appleovi proizvodi iMac. Upravo su oni krajem prošlog stoljeća oživjeli ovaj stari koncept, a odnedavno su se za njima poveli i drugi poznati proizvođači računala.

Glavna prednost ovakvih računala jest to što zauzimaju vrlo malo mjesta u stanu, kući ili sobi što danas nikako nije karakteristika koju možemo olako odbaciti. U prednosti možemo ubrojiti i činjenicu da se malo toga mora dokupiti za računalo; ono posjeduje zvučnike, sve potrebne vanjske priključke, napajanje, dolazi s potrebnim kablovima i zapravo kupnjom miša i tipkovnice korisnik dobiva sve što mu može zatrebati od jednog kućnog računala. Napomenut ćemo i to da neki proizvođači miša i tipkovnicu nude u kompletu s računalom.

U nedostatke jednog takvog računala možemo ubrojiti ograničenu mogućnost nadogradnje što zapravo i nije velika mana takvih računala, jer ciljaju upravo na korisnike koji se ne žele opterećivati izborom komponenti i slaganjem računala. Nešto je veći nedostatak izostanak snažnijih grafičkih kartica u većini takvih konfiguracija te upotreba komponenti za prijenosna računala da ono bilo što manjih dimenzija. To znači da će mogućnost obavljanja nekih specifičnih zadaća kao što su obrada videa ili igranje pasti u drugi plan na ovim računalima. Posljedica uporabe komponenti iz prijenosnih računala je i nešto viša cijena konfiguracija u odnose na ostala stolna računala. Pogledajmo što nude proizvođači prisutni na domaćem tržištu.

Apple iMac

iMac je danas vjerojatno najpoznatije all-in-one računalo na svijetu. U takvu se obliku prodaje od 1998. kada je i nastalo ime iMac. Svoju je karijeru započeo unutar kućišta CRT monitora, a danas se prodaje u supertankim kućištima zahvaljujući LCD tehnologiji prikaza. iMac se nudi u različitim veličinama što je usko povezano s dijagonalom monitora.

Moguće je kupiti iMac s monitorom dijagonale 21,5 inča i 27 inča, s tim da su veća računala  hardverski snažnija i bolje opremljena. Zanimljivo je i to da iMacovi dolaze sa zasebnim grafičkim karticama i snažnim Intelovim procesorima što ih čini pogodnim i za specijalizirane zadaće poput obrade videa pa čak i za povremeno igranje. Najveća je mana Appelovih računala prilično paprena cijena koja u Hrvatskoj počinje sa 9.800 kuna.

Končar - serija D'

Nakon predstavljanja najpoznatijeg iz vrste, red je da predstavimo i hrvatsko računalo. Končar je svoju ponudu stolnih računala bazirao na konceptu all-in-one i dodijelio im imena koja počinju s D'. Prodaju se u dvije veličine, s dijagonalom monitora od 19 i 22 inča. Svi su modeli koncipirani kao uredske radne stanice pa u njima nema snažnih grafičkih kartica, točnije nema zasebnih grafičkih kartica pa aktivnosti poput igranja i video obrade nisu jača strana Končarove ponude. Slabiji modeli čak spadaju u domenu računala za Internet jer su bazirani na Atom procesoru, ali će zato jači i veći modeli biti sposobni i za vrlo zahtjevne računalne operacije zahvaljujući četverojezgrenim Intelovim procesorima.

HP All In One

Jedan od najvećih proizvođača računala na svijetu ima prilično velik raspon 'sveobuhvatnih' modela. Kreće se od osnovnih računala baziranih na procesorima Atom koja će poslužiti za pregledavanje interneta pa sve do snažnih konfiguracija baziranih na procesorima i5 s četiri jezgre. Zasebna se grafička kartica isporučuje tek uz najjače konfiguracije, a ni tada se ne radi o snažnoj kartici koja će s lakoćom pokretati videoigre. Najslabije računalo bazirano na procesoru Atom isporučuje se s monitorom dijagonale 18 inča, a jači se modeli mogu kupiti u kućištima s monitorima dijagonale 20 i 21,5 inča. Na našem tržištu pronašli smo modele iz sredine ponude i nosili su cijenu od oko 5.500 kuna.

Lenovo ThinkCentre

Lenovo nudi pak svoje serije računala ThinkCentre. Kao i kod većine proizvođača, moguće ih je kupiti u dvije veličine monitora, od 19 i 23 inča. Računala s manjim monitorima u potpunosti su poslovno orijentirana, a ona smještena u kućišta sa 23-inčnim monitorom mogu poslužiti i za kućnu upotrebu. Lenovo ne nudi mogućnost ugradnje zasebne grafičke kartice u svoje konfiguracije, na što bi posebnu pozornost trebali obratiti igrači i video entuzijasti. Valja spomenuti i to da se računala Lenovo serije A i dijagonale 19 inča mogu montirati na zid. U Hrvatskoj smo pronašli nekoliko modela serija A koji su nosili cijene između 5.000 i 6.000 kuna.

Dell Vostro i Inspiron One

Dell u svojoj ponudi ima dvije linije računala all-in-one. Računala Vostro su za poslovne korisnike, a Inspiron za kućne korisnike. Vostro su zamišljena za male urede, ali mogu poslužiti i za kućnu upotrebu. Bazirani su na Intelovim procesorima Pentium s dvije jezgre i nemaju zasebnu grafičku karticu. Inspiron One daleko je zanimljivija serija, a posebno najjači model s monitorom dijagonale 23 inča. Radi se o računalu za multimedijalne zadatke koje usto ima zaslon osjetljiv na dodir. Monitor je razlučivosti 1.080 p prilagođene za reprodukciju video materijala. Računala Inspiron One 2305  bazirana su na AMD-ovim procesorima, koriste AMD-ove grafičke kartice Radeon i zvučne kartice s THX certifikatom. Nažalost, nismo uspjeli pronaći ni Vostro, ni Inspiron u hrvatskim trgovinama, no nadamo se da će serija Inspiron One pronaći put do našeg tržišta uskoro.