ASTRONOMIJA

Kineski robotski rover otkrio je čudnu tvar na tamnoj strani Mjeseca

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 02.09.2019 14:22
  • Objavljeno 02.09.2019 u 14:22
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: China Lunar Exploration Project

Neobična tvar pronađena je na dnu tamošnjeg kratera, no agencija još nije objavila fotografije 'želatinozne supstance neobične boje'

Kineski Mjesečev rover Yutu-2 koji je na tamnu stranu Zemljinog satelita sletio u sklopu misije Chang'e prvi je robot u povijesti koji se kreće tim neistraženim područjem. Od svojeg slijetanja u siječnju ove godine, Yutu-2 je snimio niz fascinantnih pogleda na Mjesečevu površinu te je, prema izvješću Space.com, otkrio i neobičnu tvar sličnu želatini koja se 'skrivala' na dnu jednog od brojnih tamošnjih kratera.

Dugi dani, duge noći

Neobično novo otkriće nastalo je tijekom osmog dana istraživanja koje je započeto 25. srpnja. Svaki mjesečev dan, podsjetimo, traje dva zemaljska tjedna, a tijekom njih solarni rover vrši znanstvena promatranja, mjeri radijaciju i promatra svoju okolinu.

Tri dana nakon početka osmog mjesečevog dana tim iza misije Chang'e 4 promatrao je slike na kojima se vidi tvar čudne boje koja se prilično razlikuje od sive prašine koja dominira većinom Mjeseca. Tim je umjesto daljnjeg istraživanja površine pažnju okrenuo prema tvari te je poslao rovera prema krateru kako bi dobio bolji uvid u neobični materijal.

Vrlo tajnovito

Znanstveni tim nije objavio sastav tvari niti je objavio njegove slike, no ono što jesu objavili je slika rovera koji se kreće prema krateru kako bi saznao što se unutra nalazi. Premda ovaj događaj raspiruje maštu, Andrew Jones, novinar koji izvještava o novostima vezanima uz Kineski svemirski program napisao je da je jedno od objašnjenja da se tvar slična želatini sastoji od otopljenog stakla nastalog uslijed udara meteorita.

Kineska letjelica Chang'e 4 na Mjesec je sletjela 3. siječnja te je ubrzo nakon toga poslala prve slike tamne strane našeg kozmičkog suputnika.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju
9

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!