SKOK NAPRIJED

Kineska tvrtka koja opskrbljuje Teslu i Volkswagen se pohvalila baterijom koja traje 16 godina

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 10.06.2020 11:41
  • Objavljeno 10.06.2020 u 11:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jonny White / Alamy / Alamy / Profimedia

Na pomolu je, čini se, baterija koja može trajati 16 godina i s kojom električno vozilo može prijeći dva milijuna kilometara

U kineskoj tvrtki Contemporary Amperex Technology (CATL), koja opskrbljuje tvrtke Tesla i Volkswagen, tvrde kako su napravili ogroman skok naprijed u razvoju tehnologija povezanih s baterijama za električne automobile.

Objavili su kako su spremni proizvesti bateriju koja može trajati 16 godina i s kojom električno vozilo može prijeći dva milijuna kilometara, po tek deset posto većoj cijeni od prosječnih sličnih baterija. Zasad nije poznato je li te njihove baterije netko već kupio.

Duljina trajanja baterija dosad je bila jedna od glavnih kočnica bržem prihvaćanju električnih vozila. Dugotrajnije baterije to bi mogle drastično promijeniti jer bi mogle sniziti cijenu takvih automobila.

Tijekom svibnja bile su stigle vijesti kako u Tesli izrađuju bateriju s kojom bi vozila mogla prijeći milijun kilometara, a koja se temelji na tehnologiji razvijenoj u tvrtci CATL. Plan je bio novu bateriju prvo u prodaju pustiti u Kini, kako bi se Tesli olakšalo repozicioniranje.

U CATL-u očekuju kako će pandemija koronavirusa imati negativan učinak po industriju električnih vozila do kraja ove godine, ali iduće godine ne bi trebala biti značajan čimbenik, piše Business Insider.