BROJ UMRLIH RASTE

Kineska gripa je opasna ali nema mjesta panici

09.04.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Do 9. travnja u Kini je od novog soja ptičje gripe H7N9 oboljelo 24 ljudi, a sedam ih je umrlo, objavila je danas novinska agencija Xinhua

Posljednja žrtva novog virusa je 64-godišnjak iz Šangaja, grada koji je najteže pogođen gripom. U njemu je prijavljeno 11 slučajeva oboljenja i pet smrtnih ishoda.

U Kini su neke zrakoplovne tvrtke i škole skinule piletinu s menija, a šangajska komisija za obrazovanje zatražila je od škola da je prestanu nuditi.

U gradovima na istoku Kine zatvorene su tržnice sa živom peradi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponudila je vlastima u Pekingu da će poslati svoje stručnjake kako bi istražili širenje i svojstva novog virusa H7N9.

Znanstvenici se boje da bi virus mogao evoluirati i početi se prenositi sa čovjeka na čovjeka. No WHO tvrdi da za sada nema dokaza da se to zbiva. Simptomi gripe H7N9 se kod peradi sporije razvijaju nego u slučaju H5N1 što virusu daje više vremena da se prenese na ljude. Od pojave slične ptičje gripe H5N1 2003. godine do danas umrlo je 365 ljudi – više od 60 posto oboljelih.

'Iako ne znamo koji su izvori infekcije, nema dokaza da se gripa prenosi sa čovjeka na čovjeka', rekao je predstavnik WHO-a u Kini Michael O’Leary. 'Ljudski slučajevi za koje znamo vrlo su ozbiljni. Veliki postotak oboljelih je umro', dodao je.

Strah od nove gripe izazvao je pad vrijednosti dionica na šangajskoj burzi, osobito turističkih i hotelskih, a glavne zračne kompanije Air China i China Eastern Airlines bilježe pad od 3,38, odnosno 3,23 posto.

U Šangaju je ubijeno oko 111.000 ptica, a trgovanje živom peradi je zabranjeno. Neki Kinezi ne vjeruju službenim tvrdnjama vlasti da se virus još uvijek ne prenosi među ljudima. Na popularnim blogovima postavlja se pitanje zašto se onda gripa tako brzo širi.