zaredale intervencije

Kina navodno prati WeChat i Twitter kako bi pronašla osobe koje dijele informacije o koronavirusu

26.02.2020 u 10:36

Bionic
Reading

Vladina nemogućnost učinkovite kontrole epidemije uzrokovala je nezadovoljstvo među lokalnim korisnicima društvenih mreža

Prema najnovijem izvješću Vicea, kineske vlasti na mrežama poput Twittera i WeChata aktivno prate građane koji dijele, citiramo, 'negativne informacije o epidemiji koronavirusa'.

  • +35
Trajekt iz Italije uplovio u Split s posebnim mjerama zaštite od koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Regulacija protesta i neposlušnosti u kineskim medijima nije nešto novo, no problem je u ovom slučaju što su komentari na Twitteru ili WeChatu relativno bezazleni te ne pozivaju na neposluh. Koronavirus je prema Viceu postao temom mnogih neslaganja u Kini, uključujući i ono vezano uz smrt zviždača Lija Wenlianga. Hešteg 'Želim slobodu govora' širio se Weibom oko dva sata nakon Wenliangove smrti te je sakupio preko 2 milijuna objava - koje su nakon toga bile izbrisane, prenosi NPR.

Jednog su muškarca na kućnoj adresi zbog objave na Twitteru navodno posjetili vladini dužnosnici.

Individualni pristup

Vice tvrdi da vladine intervencije sve češće ciljaju pojedince i to zbog poptuno benignih objava. Muškarac iz Kine koji je posjetio Kaliforniju Viceu je rekao da je WeChatom pokušao dijeliti informacije o koronavirusu s obitelji u Wuhanu. On je uvjeren da je kineska vlada njegove prijatelje pitala u kojem se dijelu SAD-a trenutno nalazi, dok mu je aplikacija u jednome trenu čak i javila da netko u Šangaju nastoji pristupiti njegovom WeChat profilu.

Drugi muškarac iz Kine tvrdi da su mu vladini dužnosnici došli na kućnu adresu u Dongguanu nakon što je odgovorio na tvit koji je kritizirao vladin pristup spriječavanja širenja zaraze. Objasnili su mu kako je njegov komentar bio izrani napad na kinesku vladu, uzeli su mu smartfon te su ga prislili da potpiše izjavu kojom potvrđuje da 'neće opet prijetiti na ovaj način', prenosi Vice.

Do danas je zabilježeno 2600 smrti uzrokovanih koronavirusom, dok je sveukupni broj zaraženih od izbijanja bolesti u Wuhanu dosegnuo 79.000. Kineska vlada prema Viceu trenutno cenzurira vijesti i objave koje u negativnom kontekstu opisuju širenje epidemije Wuhanom, kao i iskustva građana Wuhana - uključujući i objave na društvenim mrežama u kojima opisuju teške životne uvjete.

'Kontrola štete' se nastavlja

Prema najnovijim vijestima, vlada također polako radi na suzbijanju korištenja virtulanih privatnih mreža (VPN) koje brojnim građanima omogućavaju izbjegavanje vladine cenzure. Vlada je čak navodno dala naredbu zdravstvenim djelatnicima prema kojoj ne smiju spominjati virus u grupnim razgovorima, zaključuje The Verge.