NE ODUSTAJE

Kim Dotcom vraća Megaupload?

15.10.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Do kraja godine ne samo što planira upogoniti zamjenu za svoj site, ugašen zbog kršenja autorskih prava, već će pokrenuti i novi servis za glazbu online

Potez će vjerojatno isprovocirati reakciju američkih vlasti i direktora divova industrije zabave. No Dotcom tvrdi da je nove servise razvio tako da ih se ne može zatvoriti.

Megaupload, servis za dijeljenje datoteka koji je pokrenuo 2005. godine, bio je jedan od najpopularnijih sajtova na svijetu. Ugašen je nakon što su protiv Dotcoma i još šestorice ključnih ljudi Megauploada podignute optužnice zbog kršenja autorskih prava i iznuđivanja.

Američke vlasti već neko vrijeme pokušavaju ishoditi izručenje Dotcoma iz Novog Zelanda, tvrdeći da je masovnom piraterijom napunio džepove desecima milijuna dolara, zbog čega je glazbena i filmska industrija izgubila oko pola milijarde dolara (oko 2,8 milijardi kuna) prihoda.

Dotcom se branio time da ne može biti smatran odgovornim za ilegalno djelovanje korisnika Megauploada te da je na zahtjev uklanjao piratizirane sadržaje i linkove koji su vodili na isti.

A sad je Telegraphu potvrdio da će uskoro javnosti predstaviti novi Megaupload i Megabox. Navodno će nova inačica softvera uključivati jednostavnu opciju enkripcije za prijenos podataka te će kompletna usluga biti postavljena na poslužitelje smještene izvan Sjedinjenih Država.

Uvjeren je da neće biti moguće ponoviti gašenje Megauploada, iako nije precizirao kako to misli izvesti.

Glazbeni servis online Megabox omogućit će besplatno preuzimanje glazbe, praćeno reklamama. Dotcom tvrdi da će 90 posto prihoda ići umjetnicima te da će servis biti legitiman način za uklanjanje posrednika između umjetnika i publike.

Pogledajte kratki promotivni video o izradi Megaboxa: