U SAMO SEDAM GODINA

Kickstarter stigao do sto tisuća uspješnih projekata

10.02.2016 u 13:31

Bionic
Reading

Fotografski projekt 'Falklands/Malvinas: One War, all Wars' postao je stotisućiti uspješni projekt zajedničkog financiranja na Kickstarteru, platformi koja još prije sedam godina nije ni postojala

Tijekom šest godina, devet mjeseci i deset dana, koliko je prošlo od pokretanja Kickstartera 28. travnja 2009. do okruglih sto tisuća uspješnih projekata zabilježenih 7. veljače ove godine, ta je platforma izrasla u globalnog diva crowdfundinga.

Dosad je na njoj prikupljeno više od dvije milijarde dolara, od čega pola tijekom zadnjih godinu i pol dana.

Rekorder po količini prikupljenog novca je i dalje nova inačica pametnog sata Pebble, s više od 20 milijuna dolara, dok je kartašku igru Exploding Kittens svjetski poznatog ilustratora Matthewa 'The Oatmeal' Inmana financijski podržalo više od 330 tisuća ljudi.

Kako bi obilježio prvih sto tisuća uspješno financiranih projekata, Kickstarter je izbacio popis sto zanimljivih pojedinosti vezanih uz tu platformu.


Tako smo, primjerice, doznali kako je iza tih sto tisuća projekata stajao je ukupno 86.101 pokretač. Više od jednog uspješnog projekta pokrenulo je njih 8.539, a najuspješniji među njima ima ih čak 94.

U kampanjama je sudjelovalo 9.088.422 sufinancijera. Za uspješno financiranje prvih sto projekata trebao je proći 121 dan, a za zadnjih 100 samo tri.

Četiri uspješna projekta kasnije su osvojila nagradu Grammy. Album repera Lil Dickyja, financiran na Kickstarteru, popeo se do sedme pozicije na Billboardovoj ljestvici.

Jedanaest filmova dobilo je nominaciju za Oskara, jedan ga je i osvojio (kratki dokumentarni film Innocente).

Na Steamu je 150 igara koje su uspješno financirane Kickstarterom, a ta je platforma pomogla i pri stvaranju 981 roleplaying igre, u rasponu od steampunk avantura do robota koji osvajaju teraformirani Mars.

Na domaćem crowdfunding tržištu, koje zadnjih godina bilježi značajan rast i doseglo je vrijednost od deset milijuna kuna, Kickstarter je po udjelu druga platforma i značajno zaostaje za Indiegogom.

Razlozi za to uglavnom su objektivne prirode: zbog Kickstarterovih restriktivnih uvjeta domaći se pokretači radije odlučuju za jednostavniji i pristupačniji Indiegogo.