ZUCKERBERGOV IMPERIJ

Kažnjavaju ih, a oni nastavljaju zarađivati milijarde - što se točno događa s Facebookom?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.07.2019 18:56
  • Objavljeno 16.07.2019 u 18:56
Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg

Izvor: Profimedia / Autor: nn

Jedna od najpopularnijih i najozloglašenijih društvenih mreža današnjice uskoro će zaprimiti masivnu kaznu zbog neadekvatnog odnosa prema privatnim podacima svojih korisnika. Facebook i njegov šef Mark Zuckerberg unatoč svemu nastavljaju trljati ruke

Facebook bi uskoro mogao dobiti kaznu Federalne trgovinske komisije (FTC) u iznosu od 5 milijardi dolara zbog skandala Cambridge Analytice u kojemu su privatne informacije preko 50 milijuna korisnika bile iskorištene bez njihovog dopuštenja. Premda nitko nije to očekivao, Facebookova dionica je unatoč najavljenoj kazni skočila za 1 posto, što je najviše razveselilo izvršnog direktora Marka Zuckerberga koji, podsjetimo, u džepu drži 88.1 posto Facebookovih dionica.

Prema financijskom izvješću iz travnja 2019., Mark Zuckerberg bio je vlasnik 410.497.115 Facebookovih dionica. Prije objave vijesti o kazni cijena dionice Facebooka iznosila je 202.31 dolara, što znači da je Zuckerbergov udio u kompaniji vrijedio oko 83 milijarde dolara. Nakon objave vijesti, cijena dionice skočila je na 204.87 dolara, podignuvši bogatstvo direktora kompanije na 84.1 milijarde dolara u dionicma.

Drugim riječima, kazna je Facebooku samom Zuckerbergu zaradila 1,1 milijardu dolara. Nije loše.

informacije su zlato

Od kupovine do pokreta mišem: Ovo su svi načini na koje nas Facebook prati

Pogledaj galeriju
10

Blago upozorenje

Kojeg onda smisla ima onda sama kazna? Prema FTC-u, pet milijardi dolara globe trebalo je kazniti Facebook zbog neadekvatnog korištenja korisničkih podataka te usput poslati jasnu poruku Zuckerbergu koji je većinski vlasnik.

Štoviše, ovdje je riječ o rekordno visokom iznosu koji je trebao poslužiti kao oštro upozorenje svim tehnološkim divovima poput Googlea da će biti sankciniorani ako ugroze privatnost korisničkih podataka. Na žalost, brojni tržišni analitičari ovaj su potez nazvali preblagim za Zuckerberga i njegovu uspješnu marketinšku kompaniju.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju
10

Zašto je Facebook dobio tako visoku kaznu?

Sudeći prema popularnim glasilima poput Business Insidera, FTC je godinu dana proveo istražujući brojne Facebookove propuste, počevši sa istragom vezanom uz Cambridge Analyticu i 87 milijuna korisnika čiji su podaci iskorišteni i tijekom Trumpove predsjedničke kampanje, nakon čega su nastavili kopati po brojnim drugim nepravilnostima u poslovanju globalno popularne društvene mreže. Nakon što su prošlog tjedna mediji dobili informaciju o pet milijardi dolara kazne, dionice Facebooka su skočile, što je, premda kontraintuitivno, rezultat pametnog Facebookovog planiranja.

Zuckerberg i suradnici znali su što ih čeka te su godišnje financijske planove gradili s pretpostavkom da će doći do kazne. Investitori nisu izgubili niti cent, sve ide po planu, i novac sukladno tome nastavlja dolaziti.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju
7

Ne mogu im ništa

Situacija je možda bila drukčija da je FTC nenadano povećao kaznu, no činjenica je da su komisija i vrh Facebooka do točnog broja došli nagodbom, što znači da je Zuckerbergov imperij na cijelu stvar bio i te kako spreman. Ovo sve ostavlja mnogo neodgovorenih pitanja, no ono koje nas najviše brine je kako će ova mlaka i neadekvatno provedena mjera utjecati na druge tehnološke kompanije koje raspolažu našim podacima, koje prate naše ponašanje na internetu te nastavljaju zarađivati na ljudima koji su im pružili (previše) povjerenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!