OČUVANJE IMOVINE

Kalifornija ima nov alat za borbu protiv opasnih požara: umjetnu inteligenciju

14.08.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Specijalizirani sustav koristit će 1000 kamera raspređenih diljem regije te će požare pokušati prepoznati prije nego što se uspiju raširiti

Umjetna inteligencija i klimatske promjene predstavljaju dva načina na koje su ljudi uspjeli naštetiti Zemlji, no prvi bi, piše Engadget, mogao pomoći oko posljedica drugog. Kalifornijski ured za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire) otkrio je novi program koji koristi AI za otkrivanje požara. Stvofren u suradnji sa sveučilištem California u San Diegu, Alert California AI sakuplja videozapise iz preko tisuću rotirajuih kamera kako bi uz pomoć umjetne inteligencije 'prepoznao promjene u snimkama' te nakon toga obavijesti sigurnosne službe i druge relevantne stranke da provjere to područje za požare.

Program izvorno lansiran u srpnju već je pomogao pri gašenju jednog potencijalnog požara, pišu iz Reutersa. Kamera je navodno snimila mali požar u 3 ujutro te je brzo upozorila čelnu osobu lokalnih vatrogasaca koji je pozvao 60 djelatnika i sedam inžinjera, dva buldožera, dva vozila za gašenje požara i dvije ekipe. Cal Fire kaže da je požar bio ugašen za manje od 45 minuta.

Službene stranice tehnologije Alert California kažu da kamere koriste LiDAR skenove snimljene iz zrakoplova i dronova kako bi napravile trodimenzionalne informacije o skeniranim površinama. Sustav kombinira ove informacije s fizičkim osobinama uzoraka stabala kako bi saznao više o kalifornijskoj biomasi šume i sadržaju ugljika. Cal Fire kaže da ML model obrađuje petabajte podataka snimljenih kamerama kako bi razlikovao dim pd uobičajenih čestica u zraku.

Sistem su razvili inženjeri sa UCSD-a uz pomoć umjetne inteligencije koju je razvila kompanija DigitalPath. Cal Fire je tijekom prošle četiri godine investirao preko 20 milijuna u program te je obećao još 3.516.000 dolara.

'Nalazimo se u području ekstremne klime, što znači da moramo investirati u ovaj program zato jer situacija nadišla sve nas' rekao je Neal Driscoll, profesor geologije i geofizike sa UCSD-a. 'Moramo koristiti tehnologiju koja će pomoći pomaknuti iglu - bar za milimetar'. Driscoll, doduše, nadodaje da je uzorak koji imaju premalen da bi donijeli zaključak da je program učinkovit.