APPLEOVA NAJNOVIJA NADOGRADNJA

Kakve novosti donosi Mac OS X Snow Leopard

09.06.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Ovogodišnju, četrnaestu po redu Appleovu konferenciju WWDC 2009 (Apple Worldwide Developers Conference) definitivno je obilježilo predstavljanje nove verzije mobitela iPhone, no na njoj je kompanija predstavila i podosta drugih noviteta, među kojima definitivno treba istaknuti novu verziju operacijskog sustava pod nazivom Snow Leopard

Ukratko, Snow Leopard donosi znatna poboljšanja na polju performansi i korisničkog sučelja te brojne nadogradnje 'ispod haube' samog OS-a, a sama instalacija sustava brža je za otprilike 45 posto od prethodnih verzija.

Snow Leopard donosi značajne novosti na polju brzine sustava i njegove učinkovitosti, a neke od njih su Grand Central Dispatch, koji omogućuje bolju iskoristivost višejezgrenih procesora, te OpenCL, koji pak omogućuje da Snow Leopard u određenim slučajevima za računalne zadatke koristi isključivo procesor grafičke kartice. Jednako tako, Snow Leoprad koristi znatno manje prostora na disku, a prema tvrdnjama Applea, njegovom instalacijom oslobađa se otprilike 6 GB.

Značajne promjene dogodile su se i u određivanju cijene Snow Leoparda, tako da će vlasnici ranije verzije Leoparda za nadogradnju trebati izdvojiti 29 dolara, obiteljska verzija nadogradnje za pet računala dostupna je za 49, dok puna cijena OS-a iznosi 129 dolara.

Prema navodima iz Applea, korisnici na prvu ruku neće vidjeti neka znatnija poboljšanja OS-a, osim samih ubrzanih performansi sustava, no s obzirom na to da se najveći dio poboljšanja nalazi 'ispod haube', buduća softverske nadogradnje rezultirat će u boljim performansama.

Ipak, korisnici starijih Appleovih računala neće moći uživati u Snow Leopardu budući da OS radi samo na Intelovim procesorima. Ostali korisnici svoj primjerak Snow Leoparda mogu ugrabiti od ovog rujna.