KAD VANI ZAGRIJE

Kako spriječiti pregrijavanje laptopa ili smartphonea tijekom ljeta

17.07.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Tijekom ljeta ne razmišljamo o tome da je i našim laptopima i pametnim telefonima jednako vruće kao i nama, a često pregrijavanje može otežati njihovo korištenje ili čak dovesti do kvarova

Ljeto je doba godine uz koje vežemo sunce, more, odmor i, naravno, vrućinu. No kao što i nama smeta kada je vani pretoplo, tako i našim uređajima vrućina šteti.

Za razliku od ljudi koji se mogu ohladiti sladoledom, hladnim pićem ili tušem, uređaji poput laptopa ili pametnih telefona ne mogu. A vrućina može biti pogubna za uređaje.

Osim što može dovesti do pregrijavanja uređaja i njegova usporavanja pa čak i gašenja, dugotrajna izloženost visokim temperaturama može i trajno oštetiti komponente unutar uređaja.

Kako biste izbjegli da na visokim ljetnim temperaturama zakuhate i vi i vaš laptop odnosno pametni telefon, About.com je pronašao nekoliko smjernica kojih biste se svi trebali pridržavati.

Radna temperatura

Tijekom rada laptop i pametni telefon se zagrijavaju i to je potpuno normalno. Koliko se zagrijavaju, najbolje se može osjetiti nakon intenzivna korištenja, ako dodirnete onaj dio uređaja u kojem je smještena baterija.

No kako biste mogli prepoznati kada se uređaj pregrijava, prvo morate znati koja je njegova radna temperatura.

Laptopi u načelu tijekom rada dosegnu temperaturu do 50 stupnjeva Celzijusevih. Ako prijeđu tu temperaturu, najčešće će se aktivirati automatski sustav hlađenja koji će pojačati rad ventilatora ili će usporiti računalo kako bi se pojedine komponente malo ohladile.

Pametni telefoni, s druge strane, rade na temperaturama od nula do 35 stupnjeva Celzijusa. U prijevodu, ako je vama prevruće, vjerojatno je i pametnom telefonu.

Sunčanje je zabranjeno

Kao što liječnici posljednjih godina upozoravaju na štetnost pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, tako i serviseri upozoravaju kako izravna sunčeva svjetlost može štetiti laptopima i pametnim telefonima.

Ako ga ostavite na suncu, veoma brzo će se zagrijati što može utjecati na njegov rad odnosno skratiti mu životni vijek.

Isto se odnosi na ostavljanje uređaja u zagrijanom automobilu koji stoji na suncu.

Ne dirajte vruć uređaj

Kad tijekom ljeta uđete u klimatiziranu prostoriju, treba vam nekoliko trenutaka da se aklimatizirate. Isto se događa i s uređajima.

Ako ste hodali po suncu i vaš se laptop ili pametni telefon jako zagrijao, ostavite ga nekoliko minuta na miru kad uđete u hladniji prostor. Dopustite uređaju da se ohladi i privikne na novu temperaturu okoline.

Isključite 'gladne' aplikacije

Usluge poput GPS-a ili bežične mreže dodatno opterećuju bateriju na uređaju i uzrokuju njezino zagrijavanje. Što su uređaj i baterija topliji, to se brže prazne.

Kako biste to spriječili, ugasite sve usluge i aplikacije koje vam trenutačno ne trebaju i uključite postavke za štednju baterije. Tako ćete smanjiti potrošnju baterije i automatski sniziti njezinu temperaturu.

Uključite klimu

Laptop koji se previše zagrijava s vremenom će postati sve sporiji, a njegova baterija više neće imati veliku autonomiju. Da to izbjegnete, investirajte u postolje za hlađenje.

Za stotinjak kuna možete dobiti postolje koje ne samo da će ohladiti vaš laptop, već će ga odmaknuti od vašeg tijela i postaviti ga u ergonomski prihvatljiv položaj za rad.

Pošaljite uređaje 'na hlađenje'

Brojni korisnici gotovo nikada ne gase svoje pametne telefone i laptope, već ih jednostavno stave u stanje mirovanja.

No ako je vanjska temperatura veoma visoka, a uređaji su cijeli dan radili, bilo bi dobro poslati ih 'na hlađenje' odnosno u potpunosti ih ugasiti kako bi se ohladili.

Na taj ćete način uštedjeti nešto energije koja vam može dobro doći sljedeći dan i istovremeno omogućiti uređajima da se u potpunosti ohlade i tako budu spremni za nove napore i visoke temperature.