JEDNOSTAVNO JE

Kako preživjeti prometnu gužvu i sačuvati živce

17.06.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Gužve su neizostavan i neizbježan dio prometovanja te pojavom veoma nalik vremenskim nepogodama. Ako se naučite s njima nositi i na vrijeme ih predvidjeti, baš poput loše prognoze, sačuvat ćete živce i novac

Ako svakodnevno prometujete na određenim dionicama, vjerojatno već znate što možete očekivati. No nije zgorega iskoristiti moderne kanale i besplatne servise koji vam se nude kako biste prije vožnje doznali sve o eventualnim problemima na planiranoj ruti.

HAK je veoma ažuran u izvještavanju o svim najavljenim blokadama prometnica, kao i o višekilometarskim gužvama na autocestama, no Hrvatskom autoklubu nedostaje brzine kad su lokalni krkljanci u pitanju.

Ovdje uskaču radiopostaje kojima stanje u prometu dojavljuju sami korisnici. Jedna od aplikacija koja čini to isto samo u realnom vremenu je Waze. Ovaj besplatni softverski dragulj još uvijek ne koristi previše ljudi kod nas, no i postojeći broj dovoljan je za brojne korisne informacije.

Na sličan način radi i Google Traffic. Dovoljno je otići na Google maps i ondje u tražilicu upisati primjerice 'promet u Zagrebu' pa da vas ovaj popularni servis izvijesti o realnom stanju protoka automobila na zagrebačkim prometnicama.

Ako spadate među one koji se nemaju naviku informirati o stanju na cestama prije vožnje, tada se oboružajte strpljenjem. Istraživanja su već dokazala da slalomom između automobila i proguravanjem nećete puno postići. Štoviše, nasilno ponašanje u prometu, kao i kršenje propisa, poput vožnje zaustavnom trakom, koštat će vas kazne. Također je velika vjerojatnost da ćete u procesu oštetiti svoje ili tuđe vozilo.

Radije stoga iskoristite vrijeme provedeno na mjestu na pametnije stvari. Slušajte smirujuću glazbu, aktivirajte empatiju i shvatite da ste u istoj situaciji kao i ostali sudionici u prometu te da nad njom nemate kontrolu.

Ako si to možete priuštiti, parkirajte vozilo i otiđite na pauzu dok se situacija ne raščisti. Zakon ne brani korištenje mobitela ako stojite u prometnoj gužvi, no budite oprezni, jer vam ostale radnje za upravljačem odvlače pozornost te ovakvim potezima možete još više usporiti promet.

Ako ste zaustavljeni na dulje vrijeme, svakako ugasite motor automobila. Ovo se isplati činiti ako u intervalima između kretanja stojite dulje od trideset sekundi. Osim što ćete uštedjeti na gorivu i emitirati manje štetnih plinova, također ćete i produljiti radni vijek svog vozila.

Sretno.