130 TISUĆA IMENA

Kako je jedan laptop ugrozio gomilu privatnih podataka Američke mornarice

27.11.2016 u 09:23

Bionic
Reading

Američka ratna mornarica je ovih dana otkrila kako je zahvaljujući jednom jedinom prijenosniku ugrožena privatnost čak 130 tisuća mornara. Da stvar bude gora, to računalo nije ni u vlasništvu mornarice - već trećoj ugovornoj strani

2013. godine HPES (Hewlett-packard Enterprise Services) je dobio ugovor vrijedan 3,5 milijardi dolara s mornaricom za razvijanje mreže sljedeće generacije (NGEN), kako bi se zamijenio prastari Navya-Marine Corps Intranet. Detalji nisu potpuno otkriveni, no jasno je da je zbog prirode projekta jedan prijenosnik bio spojen na mornaričku mrežu, čime je ugrožena privatnost ukupno 134.386 pripadnika mornarice.

HP je prijavio mogući neovlašteni pristup 27. listopada, a NCIS je službeno počeo istragu. Među prvim detaljima koji su se otkrili jest da su privatni podaci izvučeni s mreže, no nije jasno jesu li ostali na prijenosniku ili su tek 'prošli' kroz njega.

Pored imena, među podacima stoje i brojevi socijalnog osiguranja, što se itekako može zloupotrijebiti. Mornarica navodi tek kako pažljivo prate podatke i pomažu ugroženima kako mogu, no napominju i da za sada nije bilo zlouporabe.