MALO ILI PUNO?

Kakav šamar! Procurio izvorni kod Windowsa 10

26.06.2017 u 16:11

Bionic
Reading

IT div iz Redmonda i službeno je potvrdio kako je točna prošlotjedna informacija da je procurio dio izvornog koda Windowsa 10. Iako je stvar mnogo manje ozbiljna nego se inicijalno vjerovalo i dalje je riječ o bolnom šamaru Microsoftu

The Register je objavio kako je procurilo više od 32TB podataka, što je uključivalo i još neobjavljene buildove Windowsa 10. Međutim, čini se kako je riječ tek o dijelu izvornog koda iz Shared Source Initiative programa, kojeg koriste partneri i proizvođači računala. Beta Archive navodi kako je u pitanju tek 1,2GB izvornog koda koji su dobrovoljno uklonili.

Prema informacijama dostupnim stranici The Verge i činjenici da se Microsoft službeno oglasio oko cijele priče, veliki dio kolekcije koda koji je ugledao svjetlo dana na Beta Archiveu je zapravo dostupan već mjesecima ili čak godinama. Dok The Register tvrdi kako je riječ o većem skandalu nego kod procurenog koda Windowsa 2000 iz 2004. godine, ništa ne ukazuje da je to uistinu i slučaj. 

Ponešto je sramotno po Microsoft da je negdje u lancu podijeljenog izvornog koda s partnerima, vladama i poduzećima stvar procurila, no istovremeno je i razumljivo s obzirom na to da mnogi mogu sudjelovati u Shared Source Initiative programu. 

Nije jasno koliko puta su korisnici preuzeli dio izvornog koda Windowsa 10, no mizerna je vjerojatnost da će ovo imati utjecaj na potrošačke mase u bilo kojem smislu.