POGLED PREMA ZVIJEZDAMA

Kakav prizor! James Webb je snimio očaravajuću snimku Urana i njegovih prstenova

19.12.2023 u 09:53

Bionic
Reading

NASA-in orbitalni teleskop ulovio je očaravajući prizor udaljenog ledenog svijeta

Svemirski teleskop James Webb, NASA i ESA su u suradnji sa CSA podijelile sliku ledenog planeta Urana. Slika, koja podsjeća na svijetleći plavi kliker koji se mreška u crnom oceanu, propuštena je kroz infracrvene filtre teleskopa kako bi uhvatila valne duljine koje budući svemirski putnici ne bi vidjeli golim okom.

U usporedbi s generičkim slikama Urana koje je snimio Voyager 2 1980-ih, Webb teleskop daje živopisniju sliku. Hvatajući svjetlost u infracrvenom spektru, senzori letjelice otkrivaju 'čudan i dinamičan ledeni svijet ispunjen uzbudljivim, atmosferskim karakteristikama', kako je opisao tim koji upravlja teleskopom.

Slika JWST-a prikazuje prstenove koji okružuju planet, uključujući planetu najbliži i 'neuhvatljivi' Zeta prsten. Također možete vidjeti i oblake iznad njegove sjeverne polarne kape - bijelu mrlju blizu središta.

Slika također prikazuje 14 od 27 Uranovih mjeseca, označenih na gornjoj fotografiji. Među prikazanim tijelima u orbiti (uglavnom Shakespeareovih imena) su Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca i Portia.

Fotografija JWST-a koristi četiri NIRCam filtera, otkrivajući detalje u bliskom infracrvenom spektru. Ona uključuje F140M (plavo), F210M (cijan), F300M (žuto) i F460M (narančasto). Slika koju je NASA podijelila ranije ove godine prikazuje Uran u samo dva filtera (plavom i narančastom), što je rezultiralo primitivnijim pogledom na ledenog diva.

Kad smo već kod leda, recimo da ga Uran ima mnogo. Planet se okreće na osi od oko 98 stupnjeva, uranjajući suprotnu stranu planeta u ekstremnu hladnoću i tamu tijekom četvrtinu uranske godine. Budući da uranske godine traju oko 84 zemaljske godine, to znači, prema našem kalendaru, da tamna strana planeta uživa u vjetrovitoj 21-godišnjoj zimi, piše Engadget.

Astronomi vjeruju da će im slike teleskopa Webb pomoći da bolje razumiju Uran, posebno njegov Zeta prsten. Oni također na sliku gledaju kao temelj za izučavanje 2000 dokumentiranih egzoplaneta u drugim solarnim sustavima koji dijele osobine s našim prstenastim i ledenim susjedom.