TAJNE SVEMIRA

U središtu galaksije: James Webb snimio nove prekrasne prizore Mliječne staze

21.11.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Istraživači sakupljene podatke planiraju upotrijebiti za testiranje trenutnih teorija o nastanku zvijezda

Teleskop James Webb snimio je središte galaksije Mliječni put. Točnije, najnovije snimke dolaze iz područja stvaranja zvijezda koje se zove Strijelac C ili skraćeno Sgr C.

Ovo je područje udaljeno oko 300 svjetlosnih godina od supermasivne crne rupe u središtu galaksije, Strijelca A, i više od 25.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Regija se može pohvaliti s više od 500.000 zvijezda te raznim skupovima protozvijezda - zvijezda koje se još uvijek formiraju i dobivaju na masi.

Rezultat je zadivljujući kaotični oblak koji je sušta suprotnost našoj 'regiji' svemira koja je, usporedno, vrlo rijetka.

Galaktičko središte je 'najekstremnije okruženje' u Mliječnoj stazi, kako je izjavio profesor Jonathan Tan sa Sveučilišta u Virginiji, koji je pomagao promatračkom timu. Nikada do sada nije bilo podataka o ovoj regiji s ovom 'razinom rezolucije i osjetljivosti'.

U središtu svega masivna je protozvijezda koja je 30 puta teža od našeg sunca. Zbog toga područje zapravo izgleda manje naseljeno nego što zapravo jest, jer ovaj solarni objekt blokira svjetlost iza sebe, pa čak ni Webb ne može vidjeti sve zvijezde u regiji.

Dakle, ono što gledate je konzervativna procjena koliko je gužva u tom području. To je poput Times Squarea svemira, piše Engadget.

Podaci dobiveni ovim slikama omogućit će istraživačima da testiraju trenutne teorije o formiranju zvijezda. U tu je svrhu Webbov instrument NIRCam (Near-Infrared Camera) snimio slike velikih emisija ioniziranog vodika, plavu boju na donjoj strani slike. Vodik je vjerojatno tamo zbog malih i masivnih zvijezda koje spuštaju energetske fotone. Međutim, veličina regije bila je iznenađenje za istraživače, te ih je potakla na daljnje istraživanje.

Glavni istraživač promatračkog tima, Samuel Crowe, rekao je da će istraživanje omogućeno ovim i nadolazećim slikama omogućiti znanstvenicima da razumiju prirodu masivnih zvijezda, što je slično 'učenju priče o nastanku velikog dijela svemira'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.