KOZMIČKO SUSJEDSTVO

Kakvi prizori! James Webb otkrio šarene zvjezdane jaslice u patuljastoj galaksiji

11.10.2023 u 15:28

Bionic
Reading

NGC 346 je područje formiranja zvijezda skriveno u Malom Magellanovom oblaku, patuljastoj galaksiji udaljenoj 200.000 svjetlosnih godina od Zemlje

Prekrasna nova slika snimljena svemirskim teleskopom James Webb prikazuje zadivljujući prizor jednog od naših galaktičkih susjeda. Na njoj se nalazi područje formiranja zvijezda nazvano NGC 346. Nalazi se u Malom Magellanovom oblaku, patuljastoj galaksiji koja je satelitska galaksija Mliječnog puta, prenosi Digital Trends.

Područje stvaranja zvijezda u Malom Magellanovom oblaku (MMO) prethodno je 2005. snimljeno svemirskim teleskopom Hubble, no ova nova slika daje drugačiji pogled jer ju je Webb, za razliku od optičkog svjetla kojeg koristi Hubble, snimio u infracrvenoj valnoj duljini. Nova infracrvena slika NGC 346 iz Srednje infracrvenog instrumenta (MIRI) NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb prati emisiju hladnog plina i prašine. Na slici plava boja predstavlja silikate i čađave kemijske molekule poznate kao policiklički aromatski ugljikovodici ili PAH.

Više difuzne crvene emisije sjaji iz tople prašine koju zagrijavaju najsjajnije i najmasivnije zvijezde u srcu regije. Svijetle mrlje i niti označavaju područja s velikim brojem protozvijezda. Slika uključuje svjetlo od 7,7 mikrona prikazano plavom bojom, 10 mikrona cijan bojom, 11,3 mikrona zelenom, 15 mikrona žutom bojom i 21 mikrona crvenom bojom (filtri od 770 W, 1000 W, 1130 W, 1500 W i 2100 W). Nov pogled prema NGC 346 snimljen srednjim infracrvenim instrumentom (MIRI) NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb prati emisije hladnog plina i prašine.

Ova je slika snimljena pomoću instrumenta za snimanje u srednjem dijelu infracrvenog spektra (Mid-Infrared Instrument, MIRI),. Za razliku od ostala tri instrumenta koji rade u bliskom infracrvenom zračenju, MIRI je posebno prikladan za isticanje prašine i zamršenih struktura koje ona tvori. Boje koje vidimo na slici predstavljaju različite procese: crvena prikazuje toplu prašinu koju zagrijavaju svijetle obližnje zvijezde, dok plava područja predstavljaju područja kojima dominiraju molekule koje se nazivaju policiklički aromatski ugljikovodici.

Razliku objekata na različitim valjnim duljinama najjasnije se može vidjeti usporedbom snimke snimane MIRI-jem i NIRCamom.

Webb otkriva prisutnost mnogo više građevnih blokova nego što se ranije očekivalo, ne samo za zvijezde, već i za planete, u obliku oblaka prepunih prašine i vodika. Druga se slika fokusira na blisko infracrveno, idealnu valnu duljinu za isticanje prisutnosti zvijezda i lukova plina u regiji.

'Kombiniranjem Webbovih podataka u bliskom infracrvenom i srednjem infracrvenom području, astronomi mogu napraviti potpuniji popis zvijezda i protozvijezda unutar ovog dinamičnog područja', objašnjavaju Webbovi znanstvenici. 'Rezultati donose implikacije na naše razumijevanje galaksija koje su postojale prije nekoliko milijardi godina, tijekom ere u svemiru poznate kao 'kozmičko podne', kada je stvaranje zvijezda bilo na vrhuncu, a koncentracije teških elemenata bile niže, kao što se vidi u MMO-u.'