JAMES BOND U DŽEPU

Kad vas špijunira vlastiti smartphone

02.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Aplikacija koja je razvijena u laboratoriju Kindsighta pokazala je koliko je jednostavno od pametnog telefona napraviti pametnog tajnog agenta - špijuna prve klase

Već smo pisali o aplikacijama koje neovlašteno 'uzimaju' podatke s vašeg pametnog telefona i šalju ih na servere svojih autora. No, jedna tvrtka koja se bavi sigurnošću napravila je aplikaciju koja vaš pametni telefon može pretvoriti u pravog špijuna.

Laboratorij zadužen za sigurnost u Kindsightu napravio je aplikaciju i dokazao da ona radi odnosno da prati korisnikovu lokaciju, presreće poruke, snima razgovore i samostalno snima fotografije.

Kako piše TechHive, aplikacija koja je nazvana DroidWhisper (šaptač Androidu), može se sakriti unutar bilo koje aplikacije za Android i tako skrivena raditi u pozadini kad god je pametni telefon uključen.

Nakon instalacije, DroidWhisper prima upute od glavnog servera ili putem interneta ili putem SMS-a. Sve podatke koje DroidWhisper prikupi kod 'žrtve' ponovno šalje na glavni server na kojem se prikupljaju podaci iz svih zaraženih pametnih telefona.

'Pametni telefoni odlična su platforma za lansiranje napada iznutra na korporativnu ili vladinu mrežu', istaknuo je šef laboratorija Kevin McNamee pojasnivši kako pomoću aplikacije uređaj postaje veoma moćna platforma za nadzor.

Upozorio je kako bi se zaraženi uređaj moglo iskoristiti i za traženje slabosti u osiguranju, primjerice, Wi-Fi mreže na koju se korisnik spaja.

Iako Kindsightova aplikacija nije dostupna u javnosti, pokazala je kako će korisnici u budućnosti morati biti veoma oprezni prilikom preuzimanja i instaliranja aplikacija te pomno čitati koje im ovlasti daju.

Naime, McNamee ističe kako Google Play, službena trgovina za Androidove aplikacije, pregledava aplikacije i blokira one koje sadrže maliciozne kodove, druge, neslužbene trgovine to ne rade.

Jedan neoprezan 'klik' na lažnu verziju popularne igre ili poznate aplikacije mogao bi vlasnika pretvoriti u hodajućeg špijuna, a da toga nije ni svjestan.