MATURANTI OGORČENI

Jovanović zatražio hitan test ispita s državne mature!

Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zatražio sam od ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke da hitno dostavi ovogodišnji test iz hrvatskog jezika u MZOS kako bismo uz pomoć grupe nastavnika hrvatskog jezika testirali i mi taj test, odgovorio je jutros na svojem Facebook profilu na neke oštre kritike maturanata resorni ministar Željko Jovanović

'Prije sedam dana poželio sam svim maturantima puno sreće i uspjeha na državnoj maturi. Danas, dok sam se vozio iz Zagreba u Split na regionalnu konferenciju o problemu prevencije debljine i šećerne bolesti, nije mi prestao zvoniti telefon od poziva ogorčenih i razočaranih maturanata, njihovih roditelja i nastavnika koji smatraju, najblaže rečeno, da pojedina pitanja u testu iz hrvatskog jezika nisu objektivan test srednjoškolskog znanja, već obično iživljavanje na učenicima! Teško mi je to komentirati, jer testove nisam vidio, a pitanja za maturu nisu ni na koji način u nadležnosti MZOS-a. Taj posao je u nadležnosti Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo nema nikakav utjecaj na formuliranje pitanja', objasnio je Jovanović.

Podsjetimo, neki su se maturanti jučer, nakon pisanja prvog dijela testa iz hrvatskog jezika, požalili da je on bio pretežak, da su neka pitanja bila prilagođena isključivo učenicima gimnazija, a ne i onima iz strukovnih škola te da je čak bilo svojevrsne diskriminacije jer su pojedini tekstovi koje je trebalo razumjeti i analizirati bili na dijalektima. Tako primjerice neki nisu razumjeli Ujevićev 'Oproštaj', drugi Hektorovićevo 'Ribanje i ribarsko prigovaranje', a treći ni jedan ni drugi. Bilo je i onih koji tvrde da su ove godine imali osam tekstova, dok su prošlogodišnje generacije imale znatno manje, kao i da su pitanja bila predetaljna i prezahtjevna. Jedna osoba u svojem postu ministru upozorava da pitanja moraju biti sukladna onome što su učenici u svim srednjim školama učili: 'Pitanje kakve je boje Juditin prsten nije ni znanje hrvatskog jezika ni ispit zrelosti nego budalaština par excellence.' Na ovaj komentar nadovezala se jedna majka: 'Hvala... u ime svih gimnazijalaca (i moje kćeri). Doista, tko zna koje je boje Juditin prsten i kome to treba u životu?' Neki nezadovoljni maturanti tvrde pak da ima njihovih kolega koji se po forumima hvale da su testove rješavali uz pomoć svojih profesora.

Jovanović je sve ogorčene učenike i njihove roditelje pokušao umiriti obećanjem da će nakon uvida u testove i rezultate koje su maturanti postigli donijeti neke konkretne zaključke i prijedloge.

'Nadam se da će ostatak državne mature biti manje stresan, pa svim maturantima želim da se koncentriraju na ostale testove i da im ovaj prvi dan ne poremeti planove koje imaju za upis na željene fakultete', poručio je na Facebooku Jovanović.

Molimo sve maturante koji imaju neke primjedbe da nam se jave na redakcijski mail (vijesti@t-com.hr), bilo s kritikama, bilo s pozitivnim iskustvima.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi