KAKAV NAPREDAK

Jeste li znali? Vaš USB punjač vjerojatno je jači od računala koje je dovelo ljude na Mjesec

01.03.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Uzmu li se u obzir sve specifikacije, današnji USB-C punjači su oko 563 puta brži od navigacijskih računala za misiju Apollo

Forrest Heller, softverski inženjer u tvrtci Apple, usporedio je specifikacije tri USB-C punjača: Google Pixel (snage 18 vata), Huawei SuperCharge (40 vata) i Anker PowerPort Arom PD 2.

Uspoređujući njihov RAM s onim u navigacijskom računalu korištenom tijekom američke svemirske misije Apollo Heller je ustanovio kako Ankerov punjač ima dvostruko više te memorije od navigacijskog računala (osam naspram četiri kilobajta).

u punom sjaju

Pokazao se prvi Supermjesec ove godine: Pogledajte prizore iz Pule i Sarajeva

Pogledaj galeriju

Uzmu li se u obzir i druge specifikacije poput radnog takta procesora i prostora za pohranu programa, današnji USB-C punjači su oko 563 puta brži nego računalo korišteno za Apollo.

Kako su za misiju Apollo 11 navodno korištena četiri računala, bila bi dovoljna četiri Ankerova punjača kako bi ih zamijenila.

Naravno, uz određene ograde. Pitanje je da li bi ih se uopće moglo koristiti u svemirskoj letjelici, kao i kako bi bilo riješeno pitanje napajanja, piše Popular Mechanics.