uz 15 letjelica

Jeftinije u orbitu: SpaceX šalje u svemir prve satelite drugih tvrtki u sklopu svog novog programa

10.06.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Tri Planetova satelita postat će dijelom rastuće konstelacije SkySat u nižoj Zemljinoj orbiti. Trenutno ju čini 15 letjelica, svaka veličine stroja za pranje rublja, koje snimaju fotografije Zemlje

Tijekom nadolazećih tjedana tvrtka Planet poslat će raketom Falcon 9 u svemir tri svoja mala satelita, skupa sa 60 satelita koje će tvrtka SpaceX lansirati u sklopu svog projekta Starlink.

Bit će to prvi sateliti koje će SpaceX povesti sa svojima u orbitu kao dio programa u kojem dijele teretni prostor s drugim tvrtkama.

Tri Planetova satelita postat će dijelom rastuće konstelacije SkySat u nižoj Zemljinoj orbiti. Trenutno ju čini 15 letjelica, svaka veličine stroja za pranje rublja, koje snimaju fotografije Zemlje.

U Planetu namjeravaju poslati još šest satelita: tri s nadolazećim lansiranjem Falcona 9 i još tri s rundom predviđenom za srpanj. Ukupni će ih oko Zemlje kružiti 21. I ranije su slali te satelite raketama Falcon 9, ali tada su dogovorili posao preko posrednika.

SpaceX sad ima program posvećen upravo tome, a u Planetu kažu kako su dogovor s njima postigli vrlo brzo - od potpisivanja ugovora do lansiranja prošlo je šest mjeseci. Cijenu od 500 američkih dolara smatraju vrlo povoljnom.

Mogli su birati između velikog broja lansiranja, s obzirom da SpaceX ima dozvolu za postavljanje blizu 12 tisuća satelita za Starlink, projekt koji bi trebao omogućiti bolju globalnu pokrivenost internetom. Otprilike jednom mjesečno šalju 60 satelita.

Tri Planetova satelita bit će postavljena povrh Starlinkovih na vrhu rakete Falcon 9. Snimat će pojedine dijelove Zemlje do 12 puta svaki dan, piše Verge.