OPTIMIZACIJE, PODEŠAVANJA

Jednostavno i lako prilagodite svoj Android mobitel

21.01.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Jedna od osnovnih karakteristika Android platforme gotovo oduvijek je bila prilagodljivost. Mogućnost da korisnici sami biraju dodatke za početni ekran samo je jedna stvar koja je platformu izdvajala od konkurentskog iOSa, a čak i bez potpunog 'otključavanja' svih dubina Googleove mobilne platforme moguće je izmijeniti štošta

Dok neke od korisnijih aplikacija u Google Play Storeu za otvaranje svih mogućnosti traže rootanje, većini korisnika Android platforme takvo što vjerojatno nije potrebno. No, nisu ostavljeni na cjedilu, jer na svojim uređajima i dalje mogu izvesti mnogo izmjena, a ponekad sustav dovesti i do neprepoznatljivosti.

Valja krenuti od glavnog ekrana, kojeg korisnici istinski mogu prilagoditi svojim željama - tako da uređaj bude što više jedinstven. Instalacija kakve launcher aplikacije je početak priče. Posrijedi su aplikacije koje omogućavaju određeni razmještaj i prikaz sadržaja na početnom ekranu, a dok su neki optimizirani za brzinu, drugi su natrpani raznim mogućnostima ili krajnje jednostavni, piše stranica makeuseof.com.

Korisnicima se savjetuje eksperimentiranje sa sadržajem dok ne nalete na nešto što im ne odgovara u potpunosti. Nakon igre s launcherima, valja se posvetiti ikonama i pozadinama, ali i widgetima.


Kada je glavni ekran sređen onako kako to odgovara korisniku, valja se posvetiti i lock screenu.

Nakon prethodnih koraka valja se upitati - što s potrošnjom baterije? Dok je tekstova na tu temu do sada već bilo, vrijedi podsjetiti na neke od stvari koje je moguće napraviti bez rootanja. Ako mobilni uređaj vibrira na svaku obavijest, poruku, spomen na Twitteru i drugim društvenim mrežama, to itekako može utjecati na trajanje baterije. Onemogućavanje vibracije je malen korak za optimizaciju potrošnje, no itekako se može osjetiti kod aktivnijih korisnika. Klasičan savjet je i potražiti aplikacije koje rade u pozadini te troše sistemske resurse iako za to nema nikakve potrebe.

Naposljetku, posvetiti se sigurnosti uređaja nikako nije loša ideja. Korisnici bi trebali instalirati kvalitetno antivirusno rješenje, a možda čak i aplikaciju koja će se brinuti protiv krađe, piše makeuseof.com