NAPOKON

Jedan punjač za sve? Zakon je na putu!

19.12.2013 u 20:01

Bionic
Reading

Proizvođači mobitela morat će ponuditi univerzalni punjač baterije kako bi smanjili troškove kupcima te količinu otpada koji stvaraju njihovi proizvodi. Na žalost, morat ćemo se strpjeti još koju godinu

Nacrt direktive koja bi se uskoro trebala naći pred Europskim parlamentom predviđa usklađena pravila za elektroničku opremu, uključujući mobilne telefone, daljinske otvarače za garaže i modeme.

Cilj je spriječiti situacije u kojima se uređaji međusobno ometaju, pridržavajući se pritom osnovnih zdravstvenih i sigurnosnih standarda.

Zastupnici Europskog parlamenta pobrinuli su se za to da se u tekstu direktive nađe i odredba koja regulira univerzalni punjač za mobitele. Uz to, dogovorili su dodatne mjere nadzora tržišta i praćenje proizvoda koji nisu u skladu s novim pravilima.

Europska komisija dobila je zadatak kategorizirati opremu koju će trebati registrirati prije no što bude puštena na tržište. Sličan registar već je u pogonu u SAD-u.

Kupci će također imati manje papirologije prilikom kupovine elektroničke opreme, jer će trgovci moći izostaviti zasebnu izjavu o usklađenosti s europskim normama, odnosno zamijeniti je pojednostavljenom izjavom s poveznicom na punu deklaraciju.

Države članice Europske unije imat će na raspolaganju dvije godine za usklađivanje nacionalnih zakona, a proizvođači će dobiti godinu više za prilagodbu.

Sporazum moraju formalno odobriti sve države članice, kao i Povjerenstvo za unutarnje tržište. Glasovanje u parlamentu održat će se, očekuje se, u ožujku iduće godine.