NOVI PRISTUP

Je li ovo doista početak kraja za lozinke? Pogledajte što bi ih moglo zamijeniti

09.05.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Apple, Google i Microsoft podržali su novi način provjere identiteta prilikom logiranja u korisničke račune putem web preglednika

Već godinama stižu najave o kraju ere u kojoj koristimo lozinke za logiranje u računala, pametne telefone i slične uređaje. Čini se kako bi se to napokon moglo i ostvariti.

FIDO Alliance, skupina koja se bavi standardizacijom metoda za provjeru identiteta online, objavila je kako je njihov postupak logiranja bez lozinke dobio podršku velikih proizvođača web preglednika kao što su Apple, Google i Microsoft.

Do kraja ove godine taj bi način logiranja mogao biti uklopljen u Chrome, Edge i Safari, tri web preglednika koji drže većinu svjetskog tržišta.

Koristite li noviji pametni telefon, bit će vam poznato kako stvar funkcionira. Umjesto unosa lozinke, dobit ćete obavijest na mobitel za provjeru identiteta, što ćete učiniti isto onako kako otključavate smartfon: PIN-om, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Također ćete moći koristiti neki od drugih raspoloživih vam uređaja (recimo, laptop ili tablet računalo), tako što ćete poslati zahtjev za otključavanje uređaja putem Bluetootha.

Pojedine aplikacije i web odredišta već nude mogućnost korištenja biometrijskih načina potvrđivanja identiteta. Ali u većini slučajeva morate imati postojeći korisnički račun (izrađen uz pomoć lozinke). Sustav kakav predlaže FIDO omogućio bi korištenje biometrije od samog početka, bez lozinke.

Važno je napomenuti da nije riječ o zamjeni za dvostupanjsku provjeru, već tek za korištenje lozinke pri logiranju, piše Wired.