medicina i tehnologija

Je li odzvonilo stetoskopima? Umjetna inteligencija prijeti simbolu medicinske profesije

25.10.2019 u 09:43

Bionic
Reading

Dva stoljeća nakon svog izuma stetoskop, najveći i najpoznatiji simbol medicinske profesije, suočava se s neizvjesnom budućnošću

Opstanku stetoskopa prijete ručni uređaji koji se također prislanjaju na prsa pacijenata. No, umjesto na liječničke uši, ovi se uređaji oslanjaju na ultrazvučnu tehnologiju, umjetnu inteligenciju i aplikacije za pametne telefone kako bi otkrili i dešifrirali zvukove, šumove i ritmove u srcu, plućima i drugim dijelovima tijela. Neki od ovih instrumenata daju prikaze otkucaja srca i grafikone elektrokardiograma.

'Stetoskop je zastarjeli par gumenih cijevi. Ta je sprava bila dobra prije 200 godina, ali sada možemo i moramo bolje', smatra kardiolog Eric Topol.

Bijele kute i stetoskopi prve su asocijacije na liječnike. No u posljednjem desetljeću tehnološka industrija smanjila je ultrazvučne skenere u uređaje nalik televizorima. Osmišljeni su i digitalni stetoskopi koji se mogu upariti s pametnim telefonima za stvaranje pokretnih slika i očitanja.

Tim se uređajima rukuje podjednako jednostavno kao i stetoskopima. Dapače, oni pritom koriste ​​umjetnu inteligenciju koja korisnicima pomaže u rukovanju i interpretaciji dobivenih podataka. U sljedećem desetljeću ručni ultrazvučni uređaji bit će dio rutinskog pregleda, poput čekića za provjeru refleksa.

Mada djeluju na sličan način, moderni stetoskopi imaju malo sličnosti s prvim stetoskopom, koji je početkom 19. stoljeća izmislio Francuz Rene Laënnec. Pomoću te, tridesetak centimetara duge, šuplje drvene cijevi moglo se bolje osluhnuti kako rade srce ili pluća no prislanjanjem uha o tijelo. Kasnije su se pojavile gumene cijevi, slušačice i hladni metalni dodatak koji se postavlja na prsa...

Jessica Oreck objašnjava kako je nastao najrašireniji medicinski instrument na svijetu Izvor: Društvene mreže / Autor: TED-Ed

Kad se stetoskop pritisne na tijelo, zvučni valovi potiču vibriranje dijafragme, ravnog metalnog diska na uređaju, i donje strane u obliku zvona. To šalje zvučne valove kroz cijevi do ušiju. Ali očitavanje i tumačenje tjelesnih zvukova subjektivno je i zahtijeva osjetljivo i dobro obučeno uho. Uostalom, neka novija istraživanja pokazala su da liječnici mogu propustiti čak polovinu šumova koristeći stetoskop.

Neki misle da klasični, stari stetoskop ipak neće samo tako završiti u smeću; da će sljedeće generacije liječnika imati 'stetoskop oko vrata i ultrazvuk u džepu'. Klasične stetoskope u upotrebi drže dvije stvari: previsoke cijene novijih uređaja i - tradicija. Mnogi liječnici, ali i pacijenti, ne mogu zamisliti liječnika bez stetoskopa oko vrata.

'U radno vrijeme, dok hodam bolnicom, osjećam se golim ako nemam stetoskop oko vrata', priznaje dr. Dave Drelicharz. I mnogi se slažu s njim, piše Time.