PLEISTOCENSKI PARK

Iz jedne kapi krvi kloniran cijeli miš!

27.06.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Japanski znanstvenici javljaju da su iz jedne kapi krvi po prvi put u povijesti klonirali potpuno zdravog miša, odnosno mišicu

Prema izviješću objavljenom u časopisu Biology of Reproduction stručnjaci iz Riken BioResource Centera prikupili su stanice krvi iz repa miša i upotrijebili ih za kloniranje ženke koja je živjela normalan životni vijek i rađala mlade.

Tim znanstvenika iz povezanog instituta nedavno je stvorio čak 600 točnih genetskih kopija jednog miša. Klonirani su ih iz različitih stanica donora, među kojima i iz bijelih krvnih zrnaca u limfnim čvorovima, iz koštane srži i jetre.

U novoj studiji Atsuo Ogura i njegovi kolege pokušali su utvrditi mogu li se stanice krvi iz žila upotrijebiti za kloniranje. Uzeli su krv iz repa miša, izolirali bijela krvna zrnca iz njih i izvadili jezgre za eksperimente kloniranja u kojima je korištena ista tehnika kakva je upotrijebljena za kloniranje ovce Dolly. Nova je studija po prvi put pokazala da se miševi mogu klonirati iz perifernih krvnih stanica.

'Stanice su se mogle upotrijebiti odmah nakon prikupljanja, a životinje donore nije bilo potrebno eutanazirati', istaknuli su u izviješću autori.

'Ova tehnika mogla bi se upotrijebiti za stvaranje istovjetnih genetskih kopija dragocjenih sojeva miševa koji se ne mogu stvarati drugim tehnikama potpomognute reprodukcije kao što je komercijalna umjetna oplodnja ili intracitoplazmička injekcija spermija', objasnili su.

Ovo bi istraživanje moglo biti vrlo korisno za stvaranje kvalitetnih životinja u stočarstvu ili za potrebe očuvanja ugroženih vrsta.