DOMAĆI PROIZVOĐAČI

Isplati li se zbilja kupiti televizor proizveden u Hrvatskoj?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 01.09.2018 15:32
  • Objavljeno 01.09.2018 u 15:32
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: VIVAX

Premda sama ideja kupovanja potrošačke elektronike u Hrvatskoj najčešće ide ruku pod ruku s nezadovoljstvom, jedan proizvođač to već neko vrijeme nastoji promijeniti

Koliko ste prijateljima spremni predložiti hrvatski brend potrošačke elektronike? Poučeni dosadašnjim iskustvom, kupci se rijetko odlučuju za nove marke proizvoda ili za povratak starima (ako su ih spomenuti u jednom trenutku razočarali). Zadatak vraćanja povjerenja kupaca, unapređenja poslovanja i poboljšanja imidža dugoročan je proces s kojim se tvrtke poput Vivaxa hrvaju već godinama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vivax

Rigorozno tržište

Ključni faktori koji kupce privlače domaćim, a i stranim brendovima su cijena, poboljšana garancija i općenito - ponuda. Kao što smo to već bili spomenuli u jednoj ranijoj temi, ovo je lakše smisliti nego učiniti, pogotovo kada su u pitanju skuplje stvari poput televizora. Jedina firma koja u Hrvatskoj trenutno proizvodi TV uređaje je Vivax.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vivax

Kineske komponente, hrvatske ruke

Njihov UHD 4K televizor predstavljen je potkraj prošle godine, s time da nas je Vivax u nekoliko navrata uvjeravao da je riječ o robi visoke kakvoće. Naravno, sama proizvodnja komponenti, kao i u slučaju brojnih puno poznatijih brendova, ne odvija se u Hrvatskoj, već u Kini.

Pogon za proizvodnju Vivaxovih televizora u Rugvici

Pogon za proizvodnju Vivaxovih televizora u Rugvici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vivax

'Komponente naših televizora proizvode se u nekoliko velikih svjetskih tvornica iz kojih dolaze i komponente za Sony, Samsung, LG i slične TV uređaje', rekao nam je Sergej Ivasović, menadžer za trgovinu i odnose s javnošću u Vivaxu. 'Cijeli proces proizvodnje i testiranja gotovog TV uređaja odvija se u našem proizvodnom pogonu, počevši od slaganja ekranskih panela u specijalnom prostoru clean rooma, u kojem rade naši ljudi odjeveni u sterilna antistatička odijela, preko sklapanja uređaja, do testiranja direktno na proizvodnoj liniji.'

  • +12
  • +9

Proizvodna linija Vivaxa u Rugvici

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vivax

A tko ih kupuje? Prema riječima našeg sugovornika, Vivaxovi proizvodi bilježe najveću prodaju u Hrvatskoj i susjednim državama: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, uz značajan rast prodaje u državama srednje i istočne Europe - Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vivax

Kontrola kvalitete

Ovo možda zvuči dobro, no valja voditi računa o tome da nakon proizvodnje uređaj treba stići do kupca te potvrditi kvalitetu o kojoj govori proizvođač.

'Svaki naš TV prijamnik prolazi kroz proces stopostotne kontrole kvalitete, odnosno četverosatno višestruko testiranje rada svih sklopova i funkcija prije njegova pakiranja za prodaju', naglasio je Ivasović. Jedina stvar koja, doduše, nedostaje je dokaz o povjerenju kupaca. Visoki standardi koje proizvođač naglašava ne znače ništa ako nisu poduprijeti prihvatljivom cijenom i kakvoćom koja opravdava tu cijenu. Sudeći prema dojmovima kupaca na društvenim mrežama i YouTubeu, riječ je o televizorima koji se ubrajaju u kategoriju budžetnih proizvoda, no kao i kod sve robe - i ona ima ciljanu publiku.

'Naša proizvodna filozofija izrade visokokvalitetnih proizvoda uz vrlo pristupačnu maloprodajnu cijenu nastala je iz prepoznavanja želja i mogućnosti prosječnog potrošača', naglasio je Vivaxov PR menadžer. TV uređaji hrvatskog proizvođača kupce neće previše udariti po džepu. Domaći potrošači, kada kupuju domaći proizvod, često očekuju niske cijene i visoku kvalitetu, pa im se proizvođači i distributeri nastoje prilagoditi.

TEHNO VODIČ

Sedam stvari na koje trebate obratiti pažnju pri kupnji novog računala

Pogledaj galeriju
7

Stvar povjerenja

Budućnost hrvatskog televizora ovisi isključivo o odazivu tržišta i poboljšanju kvalitete samog uređaja. Prema onome što smo vidjeli prošle godine i čuli ovih dana, hrvatski TV ima budućnost, a njegov opstanak, kao i odluka da ga eventualno kupite, ovise isključivo o tome koliko vas privlači zov cjenovno susretljive hrvatske potrošačke elektronike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!