ZA NJEGA NEMA CENZURE

Iranski ajatolah ima profil na Facebooku

20.12.2012 u 10:13

Bionic
Reading

Iako je najveća svjetska društvena mreža nedostupna većini građana Irana, vrhovni vjerski vođa u toj zemlji otvorio je nedavno profil. I već skupio više od 18 tisuća lajkova

Iran je poznat po strogoj kontroli i nadzoru interneta. Iranci upućeniji u tehnologiju pronašli su načine na koje zaobići cenzuru, no većini građana brojni poznati sajtovi na engleskom - uz Facebook tu su recimo Twitter i New York Times - nedostupni su.

A državna je televizija prije dvije godine šefa Facebooka Marka Zuckerberga prozvala cionistom, ustvrdivši da je ponudio novčanu nagradu Izraelcima koji ubiju Palestince.

To, čini se, nije zasmetalo ajatolaha Alija Kameneija u otvaranju vlastitog profila. Dosad je objavio svoje fotografije i linkove na govore.

Nije to ni prvi put da koristi internet da bi širio svoje poruke, piše Register. Neko vrijeme održavao je službeni korisnički račun na Twitteru, a u kolovozu ove godine priključio se - Instagramu. Njegovi sljedbenici već neko vrijeme održavaju neslužbeni profil koji je prikupio blizu 70 tisuća lajkova.

Po tome se pokazao modernijim od drugih poznatih vjerskih vođa. Primjerice papa Benedikt XVI tek je nedavno, uz priličnu pompu, počeo tvitati.

Koliko će dugo ajatolah biti prisutan na društvenim mrežama, pitanje je. Službeni Teheran je u više navrata najavljivao stvaranje vlastite, privatne 'islamske mreže', koja bi trebala biti potpuno odvojena od ostatka interneta.