'NAPAD' NA TEHERAN

Iran zabranio igru Battlefield 3

28.11.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Iran je zabranio američku videoigiru "Battlefield 3" koja simulira američki napad na Teheran, potvrdila je policija, a u ponedjeljak objavio iranski tjednik specijaliziran za informatiku i videoigre

'Battlefield 3' proizvođača Electronic Arts (EA) simulira napad na iranski glavni grad oklopnim vozilima i američkim borbenim zrakoplovima, a igrači preuzimaju uloge američkih marinaca koji izvode napad.

'Svim informatičkim trgovinama zabranjena je prodaja te protuzakonite igre', rekao je dužnosnik iranske obavještajne službe pod uvjetom da ostane neimenovan, prenio je tjednik Asr-e Ertebat.

'Battlefield 3' počinje na iračko-iranskoj granici gdje se američke snage bore protiv neprijateljske milicije, sadrži misije u Parizu i New Yorku te završava napadom na Teheran u kontekstu nuklearne prijetnje.

Igra je prodana u pet milijuna primjeraka otkako je lansirana u listopadu, a u verziji s puno igrača, raspoloživoj uz DVD-ROM na internetu, do 24 osoba može istodobno sudjelovati u borbenim operacijama na različitim lokacijama u iranskoj prijestolnici, uključujući povijesni Veliki bazar u Teheranu.

EA nema službenih distributera u Iranu, ali 'piratske verzije' njezinih videoigara ili software, dostupni su posvuda u Islamskoj Republici koja ne priznaje Zakon o intelektualnom vlasništvu.

Ovo je prva službena zabrana videoigrice u Iranu kojega vlasti redovito kritiziraju zapadnu kulturu i zagovaraju domaću proizvodnju "islamskih videoigara".

K tomu su tisuće 'mladih Iranaca' u peticiji objalvjenoj na internetu osudile taj "proizvod koji u međunarodnoj zajednici raspiruje strah od Irana".

Sjedinjene Države i Izrael godinama optužuju Iran da pokušava razviti nuklearno oružje, a Iran redovito optužbe odbacuje i tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe.