ZAKRPA U IZRADI

iPhone ima opasan sigurnosni propust

03.07.2009 u 14:30

Bionic
Reading

Velik sigurnosni propust u iPhoneovu operativnom sustavu dozvoljava napadaču da putem SMS poruke preuzme kontrolu nad uređajem. Apple žurno radi na zakrpi

iPhone je bez sumnje najpopularniji mobilni telefon na svijetu, pa je pravo čudo što hakeri nisu dosad zasjeli na njegov operativni sustav i proizveli ogromne muke korisnicima i Appleu. Tek ovih dana imamo prilike čuti za prilično ozbiljan propust koji dopušta da se posebnim softverskim kodom poslanim u SMS poruci može kontrolirati razne aspekte uređaja, uključujući i preuzimanje podataka sa GPS prijamnika na iPhoneu, što znači otkrivanje lokacije korisnika.

Isti propust može dovesti i do aktivacije mikrofona na iPhoneu te se na taj način moglo prisluškivati korisnika, a napadač bi mogao iskoristiti iPhone i u DDOS napadu na neko računalo na internetu. Propust je otkrio stručnjak za sigurnost operativnog sustava Mac OS X Charlie Miller. Na nadolazećoj konferenciji Black Hat Miller planira pojasniti detalje tog propusta, a Apple se svim snagama baca na njegovo otklanjanje te se zakrpa očekuje do kraja srpnja.