CORE M

Intelov novi čip za (još) manje uređaje 2-u-1

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 08.09.2014 09:51
  • Objavljeno 08.09.2014 u 09:23
čip procesor

čip procesor

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Novi Intelov procesor Core M (stari naziv bio mu je Broadwell Y) prvi je komercijalno dostupni 14-nanometarski procesor na svijetu, koji će omogućiti stvaranje još tanjih 2-u-1 uređaja

U Intelu tvrde kako je nudi do pedeset puta brže računalne performanse i četrdeset puta bolje grafičke performanse u odnosu na prethodni procesor Core četvrte generacije. Imate li računalo staro četiri godine, Core M bi trebao ponuditi dvostruko bolje računalne performanse i sedam puta bolju grafiku.

Novi je procesor za pedeset posto manji u odnosu na procesore četvrte generacije (seriju Y), a i troši šezdeset posto manje snage toplinskog dizajna (TDP-a). Smanjenje potrošnje energije u procesorima Core M i novoj platformi na 4,5 W moglo bi produljiti trajanje baterije za dvadeset posto.


Podržavat će Pro Wireless Display. Odabrane platforme Core M vPro podržavat će i priključivanje na bežična postolja putem standarda WiGig. Te platforme nude i dodatna, hardverska poboljšanja sigurnosti kao što su poboljšano šifriranje i sigurni upravljani spremnici u seriji Intel SSD Pro 2500.

Uz to, Core M ne sadrži tzv. problematične minerale (kositar, tantal, volfram i/ili zlato) kojima se izravno ili neizravno financiraju naoružane skupine u Demokratskoj Republici Kongu i susjednim zemljama ili kojima se takvim skupinama pogoduje.
Dodatne platformske značajke obuhvaćaju podršku za napredne audiovizualne performanse, konkretno: Smart Sound Technology za visokokvalitetan zvuk uz nisku potrošnju energije, Wake on Voice te Wireless Display 5.0 za kućnu upotrebu s poboljšanom razlučivošću i glatkijim videoprikazom.

Podržava i Intelove proizvode 802.11ac druge generacije (Intel Wireless-AC 7265), a kako se bude razvijala, podržavat će i bežična postolja s Intelovom tehnologijom WiGig.

Core M bit će dostupan je u nekoliko verzija: kao procesor Core M-5Y10/5Y10a maksimalnog radnog takta od 2,0 GHz i kao procesor Core M-5Y70 maksimalnog radnog takta od 2,6 GHz.

M-5Y70 najjači je u seriji, dostupan i u verziji s tehnologijom Intel vPro za poslovne uređaje 2-u-1 s ugrađenim sigurnosnim značajkama kojima se pridonosi zaštiti podataka, korisničkih identiteta i mrežnog pristupa.

Očekuje se da će sustavi raznih proizvođača utemeljeni na procesorima Intel Core M na tržište izaći na vrijeme za blagdansku sezonu 2014., dok se šira dostupnost očekuje početkom 2015.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!