NEGATIVNA SELEKCIJA

Inteligencija zapadnjaka naglo pada!

28.05.2013 u 17:05

Bionic
Reading

Novo istraživanje europskih znanstvenika pokazalo je da je kvocijent inteligencije u zapadnim zemljama u posljednjih stotinu godina pao za 14,1 bodova

'Provjerili smo hipotezu prema kojoj su viktorijanci bili inteligentniji od suvremene populacije uz pomoć uređaja visoke kvalitete, odnosno mjerenjem vremena jednostavnih vizualnih reakcija u meta-analitičkoj studiji', objavili su autori istraživanja u časopisu Intelligence.

'Jednostavno vrijeme reakcije jako korelira s mjerenjem opće inteligencije i smatra se elementarnom mjerom kognitivnih sposobnosti'.

Zašto IQ pada?

Ovi rezultati mnoge će iznenaditi. Osobito zato što su mjerene reakcije na vizualne podražaje. U digitalnom svijetu koji se stalno natječe za našu pozornost bilo bi logično očekivati da ljudi sve brže reagiraju na vizualne podražaje.

Autori studije Michael A. Woodley s Vrije Universiteit u Bruxellesu, Jan te Nijenhuis s University of Amsterdam i Raegan Murphy s University College Cork u Irskoj usporedili su rezultate koji su prikupljeni od 1889. do 2004. Viktorijanska era trajala je od 1837. do 1901, a smatra se da je Velikoj Britaniji donijela do tada neviđen mir i prosperitet. U to vrijeme broj inovacija i broj znanstvenih genijalaca prema broju stanovnika bio je najviši u povijesti. Nakon toga bilježi se samo pad.

Neki stručnjaci smatraju da je za postojan pad prosječne inteligencije kriva činjenica da su inteligentne žene sklonije imati manje djece što znači da porastu populacije u prosjeku najviše pridonose osobe s nižim IQ-om. S vremenom njihov udio postaje sve veći pa sve više utječe na prosjek inteligencije opće populacije. Analiza je pokazala da kvocijent inteligencije pada za 1,23 boda po desetljeću.