S JEDNE NA 10 RIJEČI

Intel ubrzava Stephena Hawkinga

23.01.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Najpoznatiji fizičar današnjice Stephen Hawking već godinama ovisi o tehnologiji koja mu omogućuje da komunicira sa svijetom unatoč teškoj neurodegenerativnoj bolesti s kojom se bori već više od 50 godina

Njegovo stanje s vremenom je sve lošije, međutim, ugledni računalni znanstvenik prošli je tjedan objavio da bi njegov tim uskoro trebao konstruirati sustav koji će ubrzati Hawkingovu komunikaciju. Trenutno slavnom fizičaru treba cijela minuta da izgovori jednu riječ.

Hawking se u komunikaciji koristi stezanjem mišića svojih obraza – svaki puta kada ih stegne zaustavi kretanje kursora na nekom slovu koje se prikazuje na ekranu. No Intelov šef za tehnologiju Justin Rattner primijetio je da britanski znanstvenik može stvoriti niz drugih izraza lica koji bi se mogli koristiti za ubrzavanje komunikacije. Primjerice, uvođenje dva različita znaka omogućilo bi mu da koristi Morzeovu abecedu, što bi bio veliki napredak.

Intel trenutno radi na sustavu koji bi koristio neke pokrete Hawkingovih obraza, očiju i obrva, a cilj tima je da komunikaciju znanstvenika ubrza na pet ili čak deset riječi u minuti.

Kompanija koristi bolji program za predviđanje riječi kao i sustav za prepoznavanje izraza lica koji bi bio brži od odabira pojedinih slova u riječima.

Hawkingov postojeći sustav sastoji se od PC-ja s kamerom koja se može koristiti za Skype pozive. Crna kutija ispod njegovih invalidskih kolica ima pojačalo zvuka i USB hardver koji prima signale infracrvenih senzora u njegovim naočalama koje oktrivaju promjene svjetlosti kada stisne mišiće obraza. Sintetizator glasa nalazi se u drugoj kutiji na stražnoj strani kloca i prima naredbe iz računala preko USB serijskog porta.

Intel razvija cijeli niz tehnologija koje bi se trebale korsititi kao pomagala za invalide i starije ljude. Takvi sustavi trebali bi uskoro prepoznavati naše potrebe, podsjećati nas na dogovore ili da ponesemo dovoljno novaca i sl.

'Kroz nekoliko godina bit ćemo emocionalno povezani s našim uređajima', rekao je Ratner.