WHISKEY I AMBER LAKE

Intel ima novu seriju čipova za prijenosnike, evo što donose

29.08.2018 u 10:57

Bionic
Reading

U Intelu su predstavili šest novih procesora namijenjenih mobilnim uređajima koji donose nekoliko manjih poboljšanja i nadogradnji

Novi Intelovi procesori dio su serija U i Y, kodno nazvanih Whiskey Lake i Amber Lake. U seriji U su 15-wattni procesori kakve se obično koristi u srednjostrujaškim prijenosnim računalima, dok su u seriji Y petowattni procesori, namijenjeni najtanjim i najlakšim uređajima.

Whiskey Lake i Amber Lake počivaju na istoj 14-nanometarskoj arhitekturi kao i prijašnji procesori iz serije Kaby Lake, tako da ne trebate očekivati velike korake naprijed što se performansi tiče. U Intelu ih još uvijek uvrštavaju u osmu generaciju procesora.

TEHNO VODIČ

Sedam stvari na koje trebate obratiti pažnju pri kupnji novog računala

Pogledaj galeriju

Primjerice, četverojezgreni i7-8565U, top model u seriji Whiskey Lake, može dosegnuti radni takt od 4,6 Ghz, naspram 4,2 Ghz prošlogodišnjeg procesora 8650U. Slično je i s ostalim novim procesorima, s time da treba imati u vidu kako serija Y nije nadograđivana još od 2016. godine.

Novi čipovi iz serije Whiskey Lake podržavaju Wi-Fi standard 802.11ac 2×2, koji omogućuje bežični prijenos podataka gigabitnim brzinama ukoliko to vaša mreža podržava.

Poboljšana je integracija glasovno upravlljanih digitalnih pomoćnika kao što su Microsoftova Cortana i Amazonova Alexa, dodana podrška za USB 3.1 s brzinom prijenosa podataka 10 gbps, a nadograđen je i procesor za obradu digitalnog signala.

Što se poboljšanja vezanih uz seriju Amber Lake, iz Intela nije stiglo više pojedinosti. Za veći napredak u izvedbi trebat ćemo pričekati 10-nanometarsku seriju Cannon Lake, koja bi se trebala pojaviti krajem iduće godine.

Novi procesori trebali bi se početi pojavljivati u prijenosnim računalima već ove godine, moguće u novim izdanjima Appleovih prijenosnika MacBook i MacBook Air, piše Next Web.